Πεδρο Σάντσεθ: Το fake (;) «σκάνδαλο» τον έκανε πιο δυνατό

Ο Σάντσεθ, που επέδειξε ευθιξία, βγαίνει νικητής, αφού αποσύρθηκαν οι κατηγορίες, κερδισμένη και η ισπανική Δικαιοσύνη, που έδειξε άμεσα ανακλαστικά

Στην Ελλάδα, οι υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς βρίθουν, ακόμα και οι «οικογενειακές». Ομως, εδώ οι υπουργοί δεν παραιτούνται, πολύ περισσότεροι οι πρωθυπουργοί. Οι δικαστές δεν σπεύδουν να διατάξουν έρευνες. Αντίθετα, η Δικαιοσύνη σιωπά κι αποφεύγει να ασχοληθεί όταν ακούει για πολιτικά πρόσωπα, αν κι έχει την υποχρέωση να βρει στοιχεία και να στείλει πλήρη φάκελο στη Βουλή. Παρά την ντροπιαστική ασυλία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στην Ισπανία, ο πολιτικός πολιτισμός είναι διαφορετικός. Ο Σάντσεθ έσπευσε να ανακοινώσει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί με το που διατάχθηκε η έρευνα για τη σύζυγό του ύστερα από καταγγελίες περί διαφθοράς. Πριν περάσει ένα 24ωρο αποδείχθηκε ότι οι καταγγελίες από μια περίεργη ΜΚΟ ήταν «fake news».

Ασφαλώς και ο Ισπανός πρωθυπουργός βγαίνει κερδισμένος. Πάνω απ’ όλα λειτούργησε με ευθιξία, ενώ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εμπλεκόμενη η σύζυγός του σε υπόθεση διαφθοράς. Στους νικητές είναι και η Δικαιοσύνη, που έδειξε άψογα ανακλαστικά με έρευνα από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας. Τελικά, οι «μαϊμού» κατηγορίες ενισχύουν θεσμικά την Ισπανία. Σε αντίθεση με τα ελληνικά πολιτικά σκάνδαλα, που διαρκώς μένουν «παγωμένα», μολύνοντας όποια αξιοπιστία της πολιτικής ζωής. «Πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι αυτής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτή την ύψιστη τιμή; Πρέπει να σταματήσω και να σκεφτώ» έγραψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σε μια μακρά επιστολή που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο X προχθές το βράδυ. Κι ακύρωσε όλο το πολιτικό του πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα, για να αποφασίσει αν θα παρατήσει ή όχι την πρωθυπουργία.

«Θα πραγματοποιήσω συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για να ενημερώσω τη χώρα για την απόφασή μου» πρόσθεσε. Η ανακοίνωση κατέπληξε ολόκληρη την Ισπανία και μούδιασε την Ευρώπη, σε μια δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι ίσως ο σημαντικότερος Ευρωπαίος προοδευτικός ηγέτης, αγαπητός στην χώρα του, και πάνε μόλις λίγοι μήνες αφότου εξασφάλισε μια ακόμα θητεία στην εξουσία, συγκροτώντας κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτή τη στιγμή, οι Ισπανοί δεν ξέρουν αν θα έχουν ή όχι πρωθυπουργό από βδομάδα. Η όλη ιστορία ξέσπασε ύστερα από προκαταρκτική έρευνα για διαφθορά που διέταξε η ισπανική Δικαιοσύνη εις βάρος της συζύγου του Σάντσεθ έπειτα από καταγγελία. Αλλά ξαφνικά, χθες αργά το απόγευμα, κι εν μέσω της πολιτικής κρίσης που πυροδοτήθηκε στη χώρα, η ΜΚΟ που έκανε την καταγγελία ουσιαστικά την πήρε πίσω. «Βασιστήκαμε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την εγκυρότητά τους» δήλωσαν απλά.

Την Τετάρτη το πρωί, ώρες μόνο πριν από την ανακοίνωση-βόμβα του πρωθυπουργού περί παραίτησης, δικαστήριο της Μαδρίτης είπε ότι αρχίζει άμεσα έρευνα κατά της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνα Γκόμεζ, «για το φερόμενο αδίκημα της εμπορίας επιρροής και της διαφθοράς». Το δικαστήριο διέταξε την έρευνα έπειτα από καταγγελία μιας αμφιλεγόμενης οργάνωσης, της «Manos Limpias» (Καθαρά Χέρια), της οποίας αρχηγός είναι ένας δικηγόρος ονόματι Μιγκέλ Μπερνάρντ, που στο παρελθόν είχε δεσμούς με ακραίες ομάδες. Η οργάνωση κατηγόρησε την Γκόμεζ ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της ως σύζυγος του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό που διηύθυνε.

Με το που άνοιξε η έρευνα, όμως, η Εισαγγελία δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση να εξεταστεί η συγκεκριμένη ιδιωτική καταγγελία, αφού πλέον φέρεται ότι ήταν αβάσιμη. Η περίεργη οργάνωση έκανε πίσω, δηλώνοντας ότι η ομάδα βασίστηκε σε αναφορές που «ίσως ήταν fake news» κι ότι «απλώς τις συνέταξε και τις διαβίβασε σε δικαστή, χωρίς να έχει πολιτικά κίνητρα». Ακόμα κι αν ο Σάντσεθ δεν παραιτηθεί τελικά τη Δευτέρα, εν όψει και της ακύρωσης της έρευνας περί διαφθοράς της συζύγου του, δεν θα μπορέσει απλώς να συνεχίσει κανονικά την πρωθυπουργία του.

Μετά την «επιστολή προς τους πολίτες» που ανάρτησε, σοκάροντας την Ισπανία, το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης. Μια στρατηγική για να «τσιμεντάρει» την ανανεωμένη δημοφιλία στο πρόσωπό του. Η οργάνωση που έκανε την καταγγελία έχει ιστορικό καταγγελιών χωρίς στοιχεία. Ο αρχηγός της είχε καταδικαστεί το 2021 σε τετραετή φυλάκιση για σχέδιο εκβίασης τραπεζών κι εταιριών, αλλά τελικά αθωώθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο Σάντσεθ θα μπορούσε κάλλιστα να μη σπεύσει να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί. Αλλοι πολιτικοί στη θέση του, ακόμα κι αν η κατηγορία δεν είχε καμία τύχη, ίσως χρησιμοποιούσαν την υπόθεση για να παρουσιαστούν ως ηθικοί οσιομάρτυρες και διωκόμενοι πολιτικοί όσο οι έρευνες και οι δίκες θα «τραβούσαν» χρονικά για μήνες και χρόνια, διατηρώντας παράλληλα την καρέκλα τους. Ετσι κι αλλιώς, η καταγγελία δεν φαινόταν ιδιαίτερα σοβαρή. Αποτελούνταν από αποκόμματα τύπου και σχόλια. Ενα από τα άρθρα που αποτελούν το «σώμα» της καταγγελίας είναι κι αυτό που… μπέρδεψε τη σύζυγο πρωθυπουργού με μια άλλη γυναίκα με το ίδιο όνομα.

Ο Ισπανός θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατηγορία, αφήνοντας να δημιουργηθεί κλίμα «πολιτικής σκευωρίας» εναντίον του. Οταν η όλη διαδικασία τελεσιδικούσε, θα πόζαρε ως ο προοδευτικός που συκοφαντήθηκε και νίκησε, «βουλώνοντας» θριαμβευτικά τα στόματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Θα ήταν, για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, ιδανική ψηφοθηρική μαγιά για την υπόλοιπη καριέρα του. Αλλά προτίμησε να ρισκάρει την καρέκλα, υπολογίζοντας ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί δεν πρέπει να πληγεί! Κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο για κάθε πρωθυπουργό…


ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Ισπανός πρωθυπουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1972 στη Μαδρίτη. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας. Σπούδασε οικονομικά και το 1993 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης άλλου βουλευτή στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Το 2014 ανέλαβε γραμματέας του κόμματος και το 2014 εξελέγη πρόεδρος των Σοσιαλιστών. Την 1η Ιουνίου 2018 έγινε πρωθυπουργός. Μετά τις εκλογές του 2019 έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Τον Νοέμβριο του 2023 σχηματίστηκε η τρίτη κυβέρνησή του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα