ΗΠΑ: Βίαιες αστυνομικές επεμβάσεις στα πανεπιστήμια

Προκειμένου να εκκενωθούν οι καταλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών και διαδηλωτών

Πρωτοφανείς στα χρονικά χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να εκκενωθούν καταλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών και διαδηλωτών. Από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, μέχρι το πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη και το πανεπιστήμιο της Αριζόνας πραγματοποιήθηκαν μαζικές αστυνομικές παρεμβάσεις για την ανακατάληψη των ιδρυμάτων με συλλήψεις δεκάδων ακτιβιστών.

Η αρχή έγινε από το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια, με τις τηλεοπτικές εικόνες να δείχνουν σε ζωντανή μετάδοση αστυνομικούς να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Ανω Μανχάταν. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την εισβολή των δυνάμεων καταστολής, αλλά λίγη ώρα αργότερα οι Αρχές εξήλθαν από τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις έχοντας συλλάβει περίπου 20 διαδηλωτές. Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η απόφαση των πρυτανικών Αρχών για την κλήση της αστυνομίας «ελήφθη για να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η τάξη στην κοινότητά μας». Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου επισήμανε: «Οι διαδηλωτές επέλεξαν να κλιμακώσουν, προκαλώντας μία κατάσταση που ήταν δυνατόν να διατηρηθεί», ενώ κατήγγειλε πως στο Χάμιλτον Χολ «υπήρξαν περιστατικά βανδαλισμού, καταστροφών και εκδίωξης υπαλλήλων του ιδρύματος».

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών για ένα σημείο» σχολίασε δημοσιογράφος του CNN, με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Κολούμπια από παράθυρο του πρώτου ορόφου χρησιμοποιώντας ειδική σκάλα. Λίγο αργότερα με πανομοιότυπο τρόπο εκκενώθηκε και το City College που βρίσκεται στο Χάρλεμ, με τον συνολικό απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 συλλήψεις και από τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Με ταυτόχρονες επιχειρήσεις οι αστυνομικοί διέλυσαν έναν καταυλισμό φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και στο πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης, προχωρώντας σε 14 συλλήψεις. Σοβαρά επεισόδια εκδηλώθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στην Καλιφόρνια, όταν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Ισραήλ, τη στιγμή που οι δεύτεροι επιχείρησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στήσει οι πρώτοι, με συνέπεια να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί Παλαιστίνιοι θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς όσους διαδηλώνουν υπέρ τους.

Δεκάδες σκηνές στη Ράφα γέμισαν με μηνύματα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα, όπως αναφέρουν οι «New York Times». Η 18χρονη Ράνα Αλ-Τάχερ έδειξε το σχολείο στον καταυλισμό, λέγοντας στο CNN ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν χώρος μάθησης και εκπαίδευσης έχει γίνει χώρος καταφυγίου. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει την εκπαίδευσή μας. Εχουμε χάσει τη μοναδική μας ελπίδα στη Γάζα και τη θέλουμε πίσω» πρόσθεσε. «Οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ χαρούμενοι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στέκονται μαζί μας» είπε από τη δοκιμαζόμενη Ράφα ο Μοχάμεντ αλ-Μπαραντέι, ένας 24χρονος που αποφοίτησε πρόσφατα από το οδοντιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ.


Ο Τραμπ εκθείασε τις επιχειρήσεις επέμβασης μιλώντας στο FOX

Οι πρωτοφανείς εικόνες έξω από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του πανεπιστημιακού ιδρύματος προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ παρενέβη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής παρέμβασης στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, εκθειάζοντας τις προσπάθειες των αστυνομικών που απομάκρυναν τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

«Οι αστυνομικοί ήταν απίστευτοι και δεν φοβούνταν τίποτα» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η επέμβαση των Αρχών θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. «Οι φοιτητές δεν έπρεπε να φτάσουν στο σημείο να καταλάβουν το κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια Hamilton Hall, έπρεπε να το είχαν κάνει πολύ προτού καταλάβουν το κτίριο, γιατί θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε σκηνές παρά σε κτίριο, και επίσης έχει γίνει τεράστια ζημιά» συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα