Η Χαμάς αποδέχτηκε την εκεχειρία

Αν και η παλαιστινιακή πλευρά φαίνεται ότι συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η επόμενη ημέρα παραμένει θολή, καθώς η πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν έχει γίνει δεκτή από το Ισραήλ

Τα πάντα ακόμη μία φορά κινούνται στην κόψη του ξυραφιού στη Μέση Ανατολή, όπου ο παραμικρός λανθασμένος στρατιωτικός ή διπλωματικός χειρισμός μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή και μαζί της την παγκόσμια κοινότητα σε γενικευμένο πολεμικό όλεθρο. Και παρά την είδηση που κυκλοφόρησε αργά χθες το απόγευμα στα δημοσιογραφικά γραφεία για το γεγονός πως η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχτηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα (χωρίς να γίνονται γνωστές άλλες λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενό της), ουδείς μπορούσε να νιώθει ήσυχος για την επόμενη ημέρα. Κι αυτό γιατί η πρόταση αυτή δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για την πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στη θεωρία τουλάχιστον αναμενόταν να συνεχιστούν και χθες, έπειτα από επτά μήνες πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και κατόπιν 16 Παλαιστίνιοι, μέλη δύο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Παρ’ όλα αυτά νωρίς χθες το πρωί η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως άρχισε επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Λίγη ώρα αργότερα, ο στρατός ανέφερε πως ενθαρρύνει κατοίκους στην ανατολική Ράφα να κινηθούν προς τον διευρυμένο τομέα υποδοχής εκτοπισμένων.

Διπλωματικός πυρετός

Σε διπλωματικό επίπεδο ο… πυρετός συνέχιζε να ανεβαίνει ακόμη μία ημέρα. Στο Κατάρ αναμένονταν ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπίας Γουίλιαμ Μπερνς και η αντιπροσωπία της Χαμάς, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλάμβανε πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να δεχτεί τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καθώς η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακα προτού κλειστεί συμφωνία.

Ο Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ από την πλευρά του να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί» δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. «Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του» επέμεινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Σαμποτάζ

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, είχε ήδη κατηγορήσει τον Νετανιάχου πως σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών εξαιτίας προσωπικών υπολογισμών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ. Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε προχθές πως το κίνημα δεν θα αποδεχτεί σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου.

Η αντιπροσωπία της, που αναχώρησε για την Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, θεωρητικά επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο σήμερα Τρίτη. Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, όπως δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Εντός του Ισραήλ, πάντως, η πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι πλέον τεράστια. Την Κυριακή, συλλογικότητα οικογενειών ομήρων την κάλεσε, ακόμη μία φορά, να αποδεχτεί συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση κάποιων τουλάχιστον από τους δικούς τους.

«Η ιστορία δεν θα σας συγχωρέσει αν χάσετε αυτή την ευκαιρία» τονίζεται στο κείμενο. Τέλος, αυτό που φοβούνται περισσότερο πια πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι οι βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Ράφα. Αμαχοι που υποφέρουν έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης που δημιουργεί η ασφυκτική πολιορκία του θύλακα από τους Ισραηλινούς απειλούνται να μετρήσουν κι άλλα θύματα, ακόμη μία φορά, από τα όπλα του στρατού που δεν λαμβάνει εντολή οπισθοχώρησης ή έστω αυτοσυγκράτησης από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα