Το μυστικό της ευτυχίας από τη Φινλανδία, την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου!

Ο τρόπος ζωής, η επαφή με τη φύση στη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπως το ραφήνα τήνος, η υγεία, το φαγητό, η ευεξία: Όλα αυτά είναι μυστικά της ευτυχίας. Αυτό δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά οι Φινλανδοί! Και τι τους καθιστά επαΐοντες σε θέματα ευτυχίας;

Το ότι η Φινλανδία ανακηρύχθηκε το 2023 για 6η συνεχόμενη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Μάλιστα για να γιορτάσει το ευτυχές αυτό γεγονός, η χώρα υποδέχεται 14 άτομα από άλλες χώρες, ώστε να τους μυήσει στο “Masterclass of Happiness”.

Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται αναλυτικά σε όλους τους πυλώνες της ευτυχίας. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση έχει το φαγητό. Όλα σε σχέση με το φαηγτό, από τον τρόπο που τρώμε μέχρι το πως αντιλαμβανόμαστε την υφή και τους γευστικούς συνδυασμούς, μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία, λένε οι Φινλανδοί.

Κι επειδή, όπως κι εμείς να μην είστε σε αυτούς τους 14 τυχερούς, ας ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά ευτυχίας των Φινλανδών, ώστε να ομορφύνουμε κι εμείς την καθημερινότητά μας.

Η ευτυχία είναι παράγωγο της ικανοποίησης

Η ευτυχία και η ευεξία εστιάζουν σε απλούς και φυσικούς τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε να εκτιμούμε τα καθημερινά πράγματα. Άλλωστε η ευτυχία είναι παράγωγο της ικανοποίησης, εξηγεί ο Alex Nurmi, καθηγητής του Masterclass of Happiness. Χωρίς περισσότερη καθυστέρηση, ας δούμε τα μυστικά των Φινλανδών.

Το φαγητό ως η υπέρτατα ικανοποιητική εμπειρία

Το μάθημα ευτυχίας και ευεξίας εστιάζει σε έναν απλό και φυσικό τρόπο εκμάθησης του να εκτιμάμε τα καθημερινά πράγματα. Όποιος γνωρίζει πως να εκτιμά τα απλά πράγματα στη ζωή, όπως το ταξίδι ραφήνα άνδρος ή έναν περίπατο, είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένος.

Ένας λοιπόν τρόπος για να βάλουμε την ευτυχία στη ζωή μας είναι εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για το φαγητό μας: Μάθετε να εκτιμάτε την τροφή που έχετε στο πιάτο σας καθημερινά. Δεν είναι δεδομένη για όλους. Άλλωστε μην ξεχνάτε, ότι το τι είναι δεδομένο και τι όχι ήταν ένα μάθημα, που πήραμε όλοι στη διάρκεια της πανδημίας.

Μειώστε τους ρυθμούς με τους οποίους τρώτε

Μια ακόμη σημαντική πρακτική που θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη, είναι να μειώσετε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε το φαγητό σας. Με αυτόν τον τρόπο γεύεστε στον υπέρτατο βαθμό το φαγητό και στον ίδιο βαθμό καλλιεργείτε την ευτυχία. Όταν το κάνετε αυτό, θα αντλείτε ευτυχία είτε δειπνείτε σε ένα κορυφαίο εστιατόριο είτε απλώς γεύεστε ένα βατόμουρο σε μια βόλτα στη φύση.

Υπάρχουν εκείνοι που τρώνε το φαγητό τους σαν να πρόκειται να τους το κλέψει κάποιος, κι εκείνοι που απολαμβάνουν κάθε μπουκιά. Προφανώς καταλαβαίνετε ποιοι είναι οι σωστοί σύμφωνα με τους Φινλανδούς. Τρώγοντας αργά αντιλαμβανόμαστε τα επιμέρους στοιχεία της τροφής, όπως οι υφές και οι συνδυασμοί γεύσεων. Όταν τρεφόμαστε συνειδητά ενισχύουμε το αίσθημα της ευτυχίας, ειδικά όταν πρόκειται για το αγαπημένο μας φαγητό.

Για να δώσουμε στη διαδικασία αυτή και μια επιπλέον θετική νότα, οι Φινλανδοί συνιστούν να τρώμε μετά μουσικής. Ίσως αυτός είναι και ένας λόγος, που όταν είμαστε σε διακοπές, κάνοντας το ταξίδι, ραφήνα μύκονος, μας αρέσει να τρώμε έξω.

Ακόμη όμως και όταν επιλέγουμε μια τροφή, που δεν είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις μας, πχ οι φακές, αρκεί να καταλάβουμε, ότι μας δίνει δύναμη. Άλλωστε και ο Ιπποκράτης έλεγε, ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας και ότι σκοπός της είναι να μας δώσει δύναμη. Η κατανάλωση τροφής για αίτια με ψυχολογικό υπόβαθρο (είμαι χαρούμενος/ λυπημένος/ θυμωμένος/ σε διακοπές και ό,τι άλλο) είναι μεταγενέστερα επινοήματα.

Με άλλα λόγια το πως σκεφτόμαστε για το φαγητό μας, πριν το καταναλώσουμε, αλλά και τη στιγμή του γεύματος, είναι το κλειδί για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Όταν βρισκόσασταν μπροστά στο αγαπημένο σας παστίτσιο, φανταζόσασταν ποτέ ότι θα ήταν η πηγή της ευτυχίας σας;

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα