Βατικανό: Ολα στην εντέλεια για την εκλογή νέου Πάπα!

Πρόκειται για το 26ο κονκλάβιο που πραγματοποιείται στον ιστορικό χώρο της Καπέλα Σιστίνα

Η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου αρχίζει την Τετάρτη 7 Μαΐου. Υπό αυστηρούς κανόνες, 133 καρδινάλιοι θα κλειστούν στην Καπέλα Σιστίνα στη Ρώμη. Αν και η εκλογή του νέου Ποντίφικα μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες, όσοι είναι γνώστες στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις ημέρες.

  • Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Υπό τους ρυθμούς μιας αγωνιώδους αναμονής ετοιμάζεται να ζήσει η Ρώμη. Τουρίστες, προσκυνητές, κάτοικοι, όλοι έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στο Βατικανό, εκεί όπου το κονκλάβιο, που ξεκινά την Τετάρτη, πρόκειται να εκλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε στις 21 Απριλίου σε ηλικία 88 ετών.

«Μετά την κατάνυξη της εβδομάδας που ακολούθησε τον θάνατό του περνάμε σε μια νέα φάση, που θα είναι αγωνιώδης αν κρατήσει πολύ» δηλώνει ένας δημοσιογράφος από την αίθουσα Τύπου της Αγίας Εδρας, κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου έχουν ζητήσει διαπίστευση 4.000 δημοσιογράφοι. Ολα είναι έτοιμα: η καμινάδα, τα έπιπλα, το καπνογόνο. Κάτω από την πιο διάσημη οροφή του κόσμου 133 καρδινάλιοι θα απομονωθούν για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Ο εντυπωσιακός θόλος της Καπέλα Σιστίνα, ζωγραφισμένος από τον Μιχαήλ Αγγελο μεταξύ 1508 και 1512, φιλοξενεί την εμβληματική σκηνή όπου το χέρι του Θεού αγγίζει αυτό του Αδάμ. Πρόκειται για το 26ο κονκλάβιο που πραγματοποιείται σε αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Τις τελευταίες μέρες δεκάδες εργάτες εξακολουθούσαν να προετοιμάζουν τον χώρο, που έκλεισε για το κοινό στις 28 Απριλίου και αποτελεί σιωπηλό μάρτυρα του τελετουργικού από τον 16ο αιώνα. Μεταξύ των προσωρινών εγκαταστάσεων είναι 133 καθίσματα από ξύλο κερασιάς με χαραγμένο το όνομα κάθε καρδιναλίου, ένα υπερυψωμένο δάπεδο και, φυσικά, η τοποθέτηση της εστίας όπου θα τοποθετείται το καπνογόνο ύστερα από κάθε ψηφοφορία. Λευκό αν έχει εκλεγεί Πάπας, μαύρο στην αντίθετη περίπτωση.

Κλειστές πόρτες

Εξωτερικά η καμινάδα στήθηκε στην οροφή την Παρασκευή. Αυτός ο χάλκινος σωλήνας θα είναι το αντικείμενο προσοχής εκατοντάδων χιλιάδων πιστών, στη Ρώμη ή μπροστά στις τηλεοράσεις τους. Ο καρδινάλιος (αξιωματούχος του Βατικανού) Κέβιν Φάρελ επίσης επιθεώρησε τον χώρο, για να διασφαλίσει ότι δεν έχει εγκατασταθεί κανένας κοριός. Αν και το κονκλάβιο μπορεί να διαρκέσει δεκατρείς ημέρες, τα πιο πρόσφατα ολοκληρώθηκαν σε μόλις δύο ή τρεις. «Ο λευκός καπνός θα εμφανιστεί το αργότερο στις 9 Μαΐου» προβλέπει ο ιστορικός και συγγραφέας Κριστόφ Ντικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι καρδινάλιοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε πλήρη απομόνωση.

«Θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τα τηλέφωνά μας, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε με καθαρότητα, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές και φήμες» εξομολογείται ο καρδινάλιος Φρανσουά Ξαβιέ Μπουστίγιο. Από το 1996 οι καρδινάλιοι έχουν ορκιστεί να τηρούν το απόρρητο όσον αφορά τις ψηφοφορίες, κατά τη διάρκεια και μετά το κονκλάβιο. Οι ιερωμένοι θα διαμένουν σε ένα από τα δωμάτια της κατοικίας Sainte-Marthe (όπου βρίσκεται αυτό του Πάπα Φραγκίσκου, το οποίο παραμένει σφραγισμένο) ή στα γύρω διαμερίσματα. Το 2013, κατά την εκλογή του Βενέδικτου ΙΣΤ’, τα γεύματά τους, που ετοιμάζονταν από μοναχές, ήταν λιτά: σούπες, βραστά λαχανικά. «Ηταν για να μην τους δελεάσουν να μείνουν πολύ» είχε σχολιάσει τότε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Στο πρόγραμμα των καρδιναλίων περιλαμβάνονται επίσης προσευχές και ημέρες ανάπαυσης. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.


Ενας Κορσικανός στη «loggia delle Benedizioni»

Λίγα λεπτά μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού, ένας Γάλλος καρδινάλιος, εφόσον δεν εκλεγεί ο ίδιος Πάπας, θα παρουσιαστεί στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ανακοινώσει στους πιστούς και στα εκατοντάδες ΜΜΕ τον νέο Ποντίφικα. Θα έχει την τιμή να προφέρει τη διάσημη φράση στα λατινικά: «Annuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam» («Σας ανακοινώνω μια μεγάλη χαρά: Εχουμε Πάπα»). Αμέσως μετά, ο νεοεκλεγείς Ποντίφικας θα εμφανιστεί με τα παπικά του ενδύματα, που θα έχει φορέσει σε ένα δωμάτιο ακριβώς δίπλα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img