Ο μιντιακός μηχανισμός του Γάλλου προέδρου επιχείρησε, μαζικά και μεθοδικά, να βομβαρδίσει με εκδοχές την ειδησεογραφία όχι απλά με στόχο την αλλαγή των εντυπώσεων, αλλά για τη «διάψευση» ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος
- Του Βασίλη Γαλούπη
Είναι ο ηγέτης της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης. Είναι αυτός που έχει αναλάβει τις περισσότερες πρωτοβουλίες για το «ουκρανικό» και σπρώχνει μια ολόκληρη ήπειρο σε σύγκρουση με τη Ρωσία και σε δυσβάσταχτους εξοπλισμούς. Είναι ο εκπρόσωπος της ισχυρότερης οικονομίας της Ε.Ε., μαζί με τη γερμανική.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που καθορίζει τις ζωές όχι μόνο των Γάλλων, αλλά και συνολικά των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ασφαλώς. Τι εμπιστοσύνη, όμως, μπορεί να υπάρχει στο πρόσωπο του Μακρόν όταν διαψεύδει για δεύτερη φορά μια αδιάψευστη εικόνα;
Ολος ο κόσμος σοκαρίστηκε χθες όταν είδε το βίντεο με το βίαιο σπρώξιμο της Μπριζίτ Μακρόν στο πρόσωπο του προέδρου και συζύγου της λίγο πριν κατέβουν από το αεροπλάνο στο Βιετνάμ. Στην αρχή ο Μακρόν φάνηκε άναυδος. Επειτα κοίταξε μια κάμερα που κινηματογραφούσε τη σκηνή και χαιρέτησε. Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία για το τι συνέβη μπροστά στις κάμερες. Η Μπριζίτ χειροδίκησε σε βάρος του συζύγου της.
Αμέσως μετά ο Μακρόν φαίνεται να κατεβαίνει από το αεροπλάνο σαν να μην έγινε το παραμικρό και η πρώτη κυρία, εντελώς υποκριτικά, να χαμογελά πηγαίνοντας προς τις σκάλες.
Οσα έγιναν στη συνέχεια αποδεικνύουν πως η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι αιχμάλωτη μιας άνευ προηγουμένου ενορχηστρωμένης προπαγάνδας σε οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του οικοδομήματος.
Ο μιντιακός μηχανισμός Μακρόν επιχείρησε, μαζικά και μεθοδικά, να βομβαρδίσει με δηλώσεις και εκδοχές την ειδησεογραφία όχι απλά με στόχο την αλλαγή των εντυπώσεων, αλλά για τη «διάψευση» ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος. Σε πρώτη φάση προβλήθηκε από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο που ελέγχεται από τις κυβερνητικές Αρχές η ψευδής «είδηση» περί fake βίντεο.
Με ακόμα ένα ψέμα ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε τη δική του αφελή εκδοχή του συμβάντος. «Με την Μπριζίτ αστειευόμασταν μαλώνοντας, κάτι που κάνουμε συχνά» είπε και συνέχισε: «Είμαι έκπληκτος που αυτό μετατρέπεται σε κάποιου είδους παγκόσμια καταστροφή και που οι άνθρωποι επινοούν ακόμη και θεωρίες για να το εξηγήσουν. Είναι ανοησία».
Ο Μακρόν, ξεδιάντροπα πια, δήλωσε ακόμα ότι αυτό το περιστατικό ήταν το τελευταίο σε μια σειρά παραπληροφόρησης που διαδόθηκε από «τρελούς» που τον στοχοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το βίντεο ήταν αληθινό αλλά οι ερμηνείες ήταν ψευδείς.
Πώς μπορεί να γίνει πιστευτός για οτιδήποτε ένας αρχηγός μεγάλου κράτους που κοροϊδεύει όλο τον κόσμο με τέτοιο θράσος; Ο Μακρόν δεν γρονθοκοπήθηκε από την Μπριζίτ, ούτε κοίταξε αποσβολωμένος προς τις κάμερες για να καταλάβει από πού έγινε αντιληπτή η βίαιη ενέργεια. Απλά έπαιζε με την 72χρονη… Προφανώς είναι στο πλαίσιο του… παιχνιδιάρικου ζευγαριού και ότι η Μπριζίτ δεν δέχτηκε το χέρι που της προσέφερε ο σύζυγός της όταν κατέβαιναν τη σκάλα.
Ξαφνικά, αντί για ένα προεδρικό ζευγάρι που αλληλοξυλοφορτώνεται σε δημόσια θέα, όλοι θα έπρεπε να δουν συνωμοσιολόγους που θέλουν να βλάψουν έναν μεγάλο ηγέτη. Το Ελιζέ αρνήθηκε την αυθεντικότητα των εικόνων, προτού επιβεβαιωθούν ως γνήσιες.
Αλλο ένα μέλος της συνοδείας του υποβάθμισε τη σημασία του περιστατικού. «Ηταν μια στιγμή που ο πρόεδρος και η σύζυγός του αποσυμπιέζονταν αστειευόμενοι» δήλωσε, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη πως το προεδρικό ζεύγος χαλαρώνει παίζοντας φάπες.
«Είναι μια στιγμή ενότητας. Δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο για να τροφοδοτήσει τους μύλους των θεωρητικών συνωμοσίας» πρόσθεσε άλλη πηγή της γαλλικής προεδρίας, κατηγορώντας τους φιλορωσικούς λογαριασμούς.
Η αλήθεια έπρεπε να σβηστεί άμεσα. Οποιος είδε χαστούκι βαφτίστηκε συνωμοσιολόγος.
Το ίδιο επιχειρήθηκε και πριν από δύο εβδομάδες όταν ο Μακρόν ταξίδευε με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Κίεβο. Σε γνήσιο βίντεο που κυκλοφόρησε φάνηκε ο Μακρόν να μαζεύει ενοχικά ένα αντικείμενο πάνω από το τραπέζι της καμπίνας για να μη φανεί στις κάμερες. Ορισμένοι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων το περιέγραψαν ως «σακούλα κοκαΐνης». Το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε πως «όταν η ευρωπαϊκή ενότητα γίνεται άβολη, η παραπληροφόρηση φτάνει στο σημείο να κάνει ένα απλό χαρτομάντιλο να μοιάζει με ναρκωτικά».
Για το συγκεκριμένο περιστατικό κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει σε τι αφορούσε το αντικείμενο στο τραπέζι. Αυτό που, ωστόσο, κίνησε την περιέργεια ήταν ο τσαπατσούλικος τρόπος που το απέσυρε ο Μακρόν, σαν κάτι να ήθελε να κρύψει. Κι αυτή η κίνησή του δεν εξηγήθηκε επαρκώς.
Για το χθεσινό συμβάν, όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία τι έγινε. Κι αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας για όσα συνολικά λέει ο Μακρόν και κατά πόσο αποδίδει την πραγματικότητα όταν λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον μας.
Ολες οι εκδοχές της προεδρίας αποδείχθηκαν γελοίες, θυμίζοντας παλαιότερα επίσημα ψέματα για την κακή σχέση του ζευγαριού. Κι αντί ο Μακρόν, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, να δυσκολεύει τη ζωή του Πούτιν, ο Γάλλος γίνεται ο πρωταγωνιστής για να σπάει πλάκα μαζί του η Ζαχάροβα:
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον δεν είναι αυτό το βίντεο με το στιγμιότυπο στο Ανόι αλλά τι θα επινοήσει αυτή τη φορά το Ελιζέ για να καλύψει το νέο σκάνδαλο Εμανουέλ. Τι θα είναι αυτή τη φορά; Η πρώτη κυρία ήθελε να φτιάξει το κέφι του συζύγου της χαϊδεύοντάς τον απαλά στο μάγουλο, αλλά δεν υπολόγισε σωστά τη δύναμή της; Του έδωσε ένα μαντίλι, αλλά αστόχησε; Ισως ήταν το χέρι του Κρεμλίνου;».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
Γάλλος πρόεδρος
Γεννήθηκε το 1977 στην Αμιάν της Γαλλίας από γονείς γιατρούς. Σπούδασε διεθνή πολιτική και δημόσιες υπηρεσίες στο Sciences Po, απ’ όπου κι έλαβε μεταπτυχιακό. Ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του το 2004 ως οικονομικός επιθεωρητής στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας. Το 2008 εντάχθηκε στην τράπεζα Rothschild, στον κλάδο επενδύσεων. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματός του En Marche! («Εμπρός!»), μια συγχώνευση λαϊκισμού και νεοφιλελευθερισμού. Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, ο νεότερος αρχηγός της χώρας από τον Ναπολέοντα Α’. Επανεξελέγη το 2022.