Το όραμα της Κίνας διαμορφώνει μια νέα εποχή καθολικής νοημοσύνης
Με την έλευση του 2025 ο παγκόσμιος κλάδος των τηλεπικοινωνιών σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή: την έναρξη της «εποχής τυποποίησης του 6G». Οι διεθνείς φορείς τυποποίησης αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν έως το 2029, με τις αρχικές εμπορικές δοκιμές να προγραμματίζονται περίπου για το 2030.
- Από τον Λιου Γκουανγκγί*, «People’s Daily»
Ενώ το 5G προσφέρει ήδη εντυπωσιακές δυνατότητες: εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, ελάχιστη καθυστέρηση και μαζική συνδεσιμότητα, το 6G υπόσχεται ένα τεράστιο άλμα. Στοχεύει σε ταχύτητες μετάδοσης που υπερβαίνουν τα 100 Gbps, μειώνοντας ταυτόχρονα την καθυστέρηση κάτω από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, όπως η ρομποτική σε έξυπνα εργοστάσια και η λειτουργία εξοπλισμού από απόσταση.
Οσον αφορά τη συνδεσιμότητα, το 6G θα ενσωματώνει εκθετικά περισσότερες συσκευές, ιδίως εξελιγμένα συστήματα, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things – IoT), τα έξυπνα τερματικά και οι βιοϊατρικοί αισθητήρες, θέτοντας τις βάσεις για έναν πραγματικά έξυπνο, διασυνδεδεμένο κόσμο.
Eπικοινωνία
Το 6G υπερβαίνει την απλή βελτίωση της ταχύτητας. Το επαναστατικό του δυναμικό πηγάζει από τρεις ολοκληρωμένες διαστάσεις. Η πρώτη είναι η ενσωμάτωση της ανίχνευσης και της επικοινωνίας, όπου τα σήματα επικοινωνίας όχι μόνο μεταδίδουν δεδομένα, αλλά και αντιλαμβάνονται το φυσικό περιβάλλον. Η δεύτερη είναι η σύνθεση επίγειας και μη επίγειας επικοινωνίας, με ενοποιημένα δίκτυα που καλύπτουν το έδαφος, τον αέρα, το υπόγειο και το υποβρύχιο περιβάλλον για πανταχού παρούσα κάλυψη. Η τρίτη είναι η σύγκλιση επικοινωνίας και νοημοσύνης, με την υπολογιστική νοημοσύνη ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική του δικτύου. Αυτές οι εξελίξεις θα μεταμορφώσουν το 6G από ένα μέσο επικοινωνίας σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κινητής πληροφορίας επόμενης γενιάς.
Από τον Ιούνιο του 2024 η Κίνα διατηρεί την ηγετική της θέση παγκοσμίως στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το 6G. Οσον αφορά τη βασική έρευνα, το διαχρονικό «αδύνατο τρίγωνο» στις ασύρματες επικοινωνίες -η εξισορρόπηση καθυστέρησης, αξιοπιστίας και ρυθμού μετάδοσης- έχει ιστορικά περιορίσει την πρόοδο. Τώρα, ερευνητές στα εργαστήρια Purple Mountain Laboratories της Κίνας έχουν πρωτοπορήσει στην κωδικοποίηση διαστάσεων χωροχρόνου, μια σημαντική ανακάλυψη που επιτρέπει την εξαιρετικά αξιόπιστη, σχεδόν άμεση μετάδοση 6G. Τα ορόσημα της μηχανικής ενισχύουν περαιτέρω αυτή τη δυναμική. Τον περασμένο Ιούλιο ο ακαδημαϊκός Τζιανγκ Πινγκ, από την Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών, παρουσίασε το πρώτο δίκτυο πεδίου δοκιμών στον κόσμο για επικοινωνίες 6G και έξυπνη ενσωμάτωση.
Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος China Mobile, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Εφαρμογών Ubiquitous-X, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα 6G βασισμένο στο cloud, επιτυγχάνοντας ταχύτητες για μεμονωμένους χρήστες που ξεπερνούν τα 8 Gbps και επικυρώνοντας περισσότερες από 10 καινοτόμες τεχνολογίες 6G μέσω ενός δικτύου δέκα τοποθεσιών. Τον Φεβρουάριο του 2024 η Κίνα εκτόξευσε επίσης τον πρώτο δορυφόρο στον κόσμο για τη δοκιμή της αρχιτεκτονικής 6G στο Διάστημα.
Ρομποτική
Η ταυτόχρονη άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ρομποτικής και των τεχνολογιών χαμηλού υψομέτρου, σε συνδυασμό με τον έξυπνο μετασχηματισμό της κατασκευής, προωθεί την πρόοδο του 6G. Ενισχυμένο από πρωτοφανείς εξελίξεις στην ανίχνευση, στην υπολογιστική, στα μεγάλα δεδομένα και στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το 6G αναμένεται να ξεκλειδώσει μετασχηματιστικές εφαρμογές. Σκεφτείτε τα drones χαμηλού υψομέτρου: τα μελλοντικά δίκτυα 6G θα μπορούσαν να τα προικίσουν με δυνατότητες αντίληψης του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο και κατανεμημένης υπολογιστικής ισχύος, βελτιστοποιώντας τον σχεδιασμό και παρατείνοντας τον χρόνο πτήσης.
Ομοίως, τα ενσωματωμένα ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να μεταφέρουν υπολογιστικά εντατικές εργασίες σε κοντινούς σταθμούς βάσης 6G, δημιουργώντας ελαφρύτερες, πιο ανθεκτικές και οικονομικά αποδοτικές μονάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζική υιοθέτηση σε όλους τους κλάδους. Αυτό σηματοδοτεί τη θεμελιώδη διαφορά του 6G: δεν είναι απλώς μια σταδιακή αναβάθμιση του 5G, αλλά ένας βασικός τεχνολογικός πυλώνας που αναμένεται να αναδιαμορφώσει ολόκληρα βιομηχανικά οικοσυστήματα.
Στον τομέα των μεταφορών το 6G θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή πλήρως συνδεδεμένων συστημάτων μεταφορών και έξυπνων πόλεων, συνδέοντας απρόσκοπτα τα γύρω οχήματα, τις υποδομές και τους πεζούς. Τέτοια ολοκληρωμένα συστήματα θα επέτρεπαν μια πραγματικά έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας και θα έκαναν την πλήρως αυτόνομη οδήγηση πραγματικότητα. Πιλοτικά έργα βασισμένα σε αυτές τις αρχές έχουν ήδη αναπτυχθεί σε αρκετές κινεζικές πόλεις.
*Ο Λιου Γκουανγκγί είναι επικεφαλής εμπειρογνώμονας του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου China Mobile και επικεφαλής επιστήμονας του Ινστιτούτου ZGC για την Καινοτομία και τις Εφαρμογές Ubiquitous-X. Το άρθρο βασίζεται σε συνέντευξη του Λιου με τον δημοσιογράφο Γιου Σινάν της Λαϊκής Ημερησίας.
Ζωτικής σημασίας η παγκόσμια συνεργασία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αντιλήψεις για την πορεία του 6G παραμένουν κατακερματισμένες, αντανακλώντας τις διαφορετικές τεχνολογικές υποδομές και τις προτεραιότητες ανάπτυξης. Οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να εξελιχθούν πέρα από τις απλοϊκές μετρήσεις όπως οι μέγιστες ταχύτητες και οι μειώσεις της καθυστέρησης, επειδή το πραγματικό δυναμικό του 6G έγκειται στην υιοθέτηση της διεπιστημονικής καινοτομίας.
Από στρατηγική άποψη, δεν μπορεί να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα μιας μόνο βιομηχανίας, αλλά ως θεμελιώδης παράγοντας για την ψηφιακή και έξυπνη μεταμόρφωση σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, οι παγκόσμιοι φορείς της βιομηχανίας πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία και να προσπαθήσουν να επιτύχουν έγκαιρη τεχνική συναίνεση. Αυτή η ευθυγράμμιση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη θέσπιση ενοποιημένων παγκόσμιων προτύπων και οικοσυστημάτων.