Νεκροί, τεράστιες ζημιές και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους
Ο φονικός τυφώνας Melissa, αρχικά κατηγορίας 5, σάρωσε την Τζαμάικα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και αφήνοντας πίσω του εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οι άνεμοι έφτασαν τα 295 χλμ/ώρα, γκρεμίζοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και προκαλώντας εκτεταμένες κατολισθήσεις. Χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ ολόκληρες περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και στη λάσπη.
Νεκροί σε όλη την Καραϊβική
Μέχρι στιγμής, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα:
τρεις στην Τζαμάικα, τρεις στην Αϊτή και ένας στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Παρά την υποβάθμισή του σε κατηγορία 4, η «Μελίσσα» συνεχίζει να προκαλεί χάος καθώς κινείται προς την Κούβα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες, περιγράφοντας το μέγεθος της απειλής, τόνισε χαρακτηριστικά: «καμία υποδομή στην περιοχή δεν μπορεί να αντέξει έναν τυφώνα κατηγορίας 5».
Ιστορικής ισχύος φαινόμενο
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τζαμάικα προειδοποιεί για ισχυρές θαλάσσιες πλημμύρες σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού, καθώς το μάτι του τυφώνα συνεχίζει την πορεία του προς την Κούβα, όπου αναμένεται να χτυπήσει σήμερα, Τετάρτη.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι επιστήμονες σημειώνουν πως η πίεση στο κέντρο του τυφώνα (892 mb) και οι άνεμοι των 185 mph ισοδυναμούν με τα ισχυρότερα επίπεδα που έχουν ποτέ καταγραφεί κατά την προσέγγιση ξηράς στον Ατλαντικό, ισοφαρίζοντας δύο ιστορικούς τυφώνες:
- τον Τυφώνα της Εργατικής Ημέρας του 1935 στη Φλόριντα
- και τον Τυφώνα Ντόριαν του 2019.
Εκατοντάδες νοσοκομεία και κατοικίες σε κρίση
Οι πλημμύρες δεν άφησαν ανέγγιχτες τις υποδομές. Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία πλημμύρισαν, δυσχεραίνοντας δραματικά τη φροντίδα τραυματιών και ευπαθών ομάδων.
Πολλοί κάτοικοι που δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τα σπίτια τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν σε προσωρινά καταφύγια.
Ο συναγερμός χτυπά τώρα στην Κούβα
Στην Κούβα, οι αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή. Ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, προειδοποίησε στο μήνυμά του προς τους πολίτες: χαρακτηρίζοντας τη Μελίσσα «τον ισχυρότερο που πλήττει ποτέ τη χώρα».
Στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούβα, εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι εκκενώσεις ξεπερνούν τους 200.000 ανθρώπους σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμυρών.


