Μία ακόμη παράμετρος του σχεδίου που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμο του πολέμου στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατά τη διάσκεψη της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων».
Στη «σύνοδο» συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος συμφώνησε με τους Ευρωπαίους στη σύσταση μίας task force για τις μεταπολεμικές εγγυήσεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Μακρόν: Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην task force
Μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και το τέλος των εχθροπραξιών, «δυνάμεις υποστήριξης» ενδέχεται να αναπτυχθούν εκεί. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε πόλεις όπως το Κίεβο ή η Οδησσός τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL.
Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι «δυνάμεις υποστήριξης» να μην αναπτυχθούν απαραίτητα στο ίδιο το ουκρανικό έδαφος αλλά σε γειτονικές χώρες (Πολωνία, Ρουμανία). Aπό εκεί θα συνεργάζονται στενά με τις ουκρανικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ουκρανικού εναέριου χώρου.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η «δύναμη υποστήριξης» θα περιλαμβάνει Γάλλους, Βρετανούς και Τούρκους στρατιώτες, των οποίων ο ρόλος θα είναι η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων και η παροχή βοήθειας ασφαλείας.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι το Παρίσι δεν θα βιαστεί να στείλει αμέσως γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
“Δεν νομίζω ότι οι Γάλλοι πρέπει να πανικοβληθούν. Βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι… φοβούνται ότι θα στείλουμε στρατεύματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια” τόνισε.
Ο Μακρόν εξήγησε ότι η «task force» θα δημιουργηθεί μέσω ενός διακυβερνητικού συνασπισμού, όχι του ΝΑΤΟ, και πρόσθεσε ότι περίπου 20 χώρες είναι έτοιμες να συνεισφέρουν.
Η δύναμη αυτή θα επιχειρεί σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Ο Μακρόν υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά στα χέρια του το κλειδί για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η ειρήνη ξεκινά με μια κατάπαυση του πυρός. Αν ο Πούτιν δεν τη δεχθεί, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη», κατέληξε.
DOCUMENT RTL / M6 INFO – Coalition des volontaires : “On a une vingtaine de pays qui ont déjà dit ce qu’ils étaient prêts à faire activement, dans les airs, sur terre ou en mer”@EmmanuelMacron au micro de @ThomasDespre dans #RTLMatin avec @ThomasSotto pic.twitter.com/tnEfVXpXOb
— RTL France (@RTLFrance) November 25, 2025
Μακρόν: «Ειρήνη δεν σημαίνει παράδοση»
Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε κατά την ότι μια λύση που θα τοποθετούσε την Ουκρανία σε αδύναμη θέση θα ενθάρρυνε περαιτέρω τη ρωσική επιθετικότητα και θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Θέλουμε ειρήνη, αλλά όχι μια ειρήνη που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση», σημείωσε, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε «απόλυτη ελευθερία στη Ρωσία να προχωρήσει παραπέρα – ακόμη και εναντίον άλλων Ευρωπαίων».
Ο Μακρόν ανέφερε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε σε Ουκρανία και Ευρωπαίους συμμάχους πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης περιέχει στοιχεία προς συζήτηση και βελτίωση.
Οι ενστάσεις του Γάλλου προέδρου
Κυριότερο ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ιδέα επιβολής εδαφικών υποχρεώσεων στην Ουκρανία — μια πρόταση που απορρίπτουν σταθερά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι μόνο το Κίεβο μπορεί να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορά του.
Ο Μακρόν διαφώνησε επίσης με την πρόβλεψη του αμερικανικού σχεδίου που αφορά στη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
«Είναι στην αρμοδιότητα των Ευρωπαίων να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη», δήλωσε.
Ζελένσκι στη «Συμμαχία των Προθύμων»: Το Κίεβο έτοιμο να προχωρήσει με το ειρηνευτικό σχέδιο
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει με την ειρηνευτική συμφωνία που στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα «ευαίσθητα σημεία» της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνομιλίες στις οποίες –όπως είπε– θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι.
Σε ομιλία του προς τη «Συμμαχία των Προθύμων», αντίγραφο της οποίας είδε το Reuters, ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας «δύναμης ασφαλείας» στην Ουκρανία και να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο για όσο διάστημα η Μόσχα δεν δείχνει καμία διάθεση να τερματίσει τον πόλεμο.
Zelensky says he’s ready to meet Trump — and is open to accepting most of the peace plan
The President of Ukraine also suggested that European partners join his negotiations with the U.S. President.
Notably, U.S. Secretary of State Rubio took part in today’s online meeting of… pic.twitter.com/58vNdjfUlC
— NEXTA (@nexta_tv) November 25, 2025
Συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπενθυμίζουμε, ότι στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών που συμμετέχουν στη «Συμμαχία των Προθύμων» για την Ουκρανία, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο σχέδιο (των ΗΠΑ) για την ειρήνη στην Ουκρανία αλλά και το θέμα των ειρηνευτικών δυνάμεων…


