Από τη σύγκρουση στη διπλωματία
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν καταιγιστικές, με τις ισορροπίες να μεταβάλλονται σχεδόν από ώρα σε ώρα, καθώς στρατιωτικές κινήσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες εναλλάσσονται διαρκώς. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, μια νέα απόφαση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, σηματοδοτώντας μια προσωρινή μετατόπιση της στρατηγικής.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της «Επιχείρησης Ελευθερία» για βραχύ χρονικό διάστημα, μόλις ένα 24ωρο μετά την έναρξή της, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν.
Αναστολή της επιχείρησης μετά από μόλις μία ημέρα
Η «Επιχείρηση Ελευθερία» (Project Freedom), η οποία είχε ως βασικό στόχο τη συνοδεία εμπορικών πλοίων για την ασφαλή διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ, ανεστάλη αιφνιδιαστικά, παρά τη δυναμική εκκίνησή της.
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του: «Η Επιχείρηση Ελευθερία αναστέλλεται για βραχύ χρονικό διάστημα για να δούμε εάν και κατά πόσον ή όχι μπορεί να οριστικοποιηθεί και να υπογραφτεί η συμφωνία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση ελήφθη κατόπιν «αιτήματος του Πακιστάν και άλλων χωρών», γεγονός που αναδεικνύει τη διεθνή πίεση για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Σε δεύτερη τοποθέτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε: «Με βάση το αίτημα του Πακιστάν και άλλων χωρών, τη σημαντική στρατιωτική επιτυχία που είχαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του Ιράν και την πρόοδο προς μια πλήρη και τελική συμφωνία με εκπροσώπους του Ιράν, συμφωνήσαμε αμοιβαία ότι, ενώ ο αποκλεισμός θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ, το Project Freedom θα σταματήσει για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθεί αν η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί».
Στρατιωτική πίεση με διπλωματικό «παράθυρο»
Παρά την αναστολή της επιχείρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποσύρονται από την περιοχή. Ο ναυτικός αποκλεισμός παραμένει σε πλήρη ισχύ, στοιχείο που δείχνει ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ασκεί πίεση προς την Τεχεράνη, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διπλωματικών διεργασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα με τα συνεχιζόμενα περιστατικά στα Στενά του Ορμούζ, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
«Έχουμε περάσει την επιθετική φάση»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δήλωσε ότι η επιθετική φάση της σύγκρουσης έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Όπως ανέφερε: «Η επιχείρηση Επική Οργή έχει τελειώσει, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος στο Κογκρέσο. Έχουμε ξεπεράσει αυτή τη φάση».
Παράλληλα, διευκρίνισε τη νέα στάση των ΗΠΑ: «Απαντούμε μόνο εάν δεχτούμε επίθεση. Πρόκειται για μια αμυντική επιχείρηση».
Διεθνείς πιέσεις και ο ρόλος της Κίνας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά στον ρόλο της Κίνας, με τον Μάρκο Ρούμπιο να εκφράζει την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα ασκήσει επιρροή στο Ιράν για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστική θεωρείται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Πεκίνο, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ενισχύοντας το διπλωματικό παρασκήνιο.




