Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ιδιαίτερα απαισιόδοξη τοποθέτηση της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη χρονική διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η πρώην ηγέτιδα της Γερμανίας εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμα. Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο WDR 1, εξέφρασε την ευχή η Ουκρανία να έχει καταφέρει να ανακτήσει την πλήρη ανεξαρτησία και την κυριαρχία της μετά από μια δεκαετία, οπότε και ελπίζει να έχει τερματιστεί ομαλά η σύγκρουση.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση συμπίπτει χρονικά με ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που εξελίσσεται στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται η αναζήτηση προσώπων που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή, προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινή και αμοιβαία αποδεκτή υποψηφιότητα, η οποία θα είχε τη δυνατότητα να ανοίξει έναν αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτών των εμπιστευτικών συζητήσεων, έχουν εξεταστεί ορισμένες ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες: Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, ο νυν πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Παρά τη φημολογία και το γεγονός ότι το όνομά της βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε αμέσως και σε απόλυτο τόνο ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε καμία μεσολαβητική προσπάθεια με τη Μόσχα.
