Η εκπομπή του Alpha «Kitchen Lab» το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 16.40, μας δίνει ιδανικές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Η παραγωγή μπαίνει για τα καλά σε γιορτινό κλίμα και ο Ακης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο αφιερωμένο στις γεύσεις, στα αρώματα και στη θαλπωρή των Χριστουγέννων, με τρεις συνταγές που συνδυάζουν παράδοση και δημιουργικότητα.
Στο σαββατιάτικο μενού για ορεκτικό προτείνει ατομικές κις λορέν με blue cheese, προσούτο και ρόδι, ένα ορεκτικό που παντρεύει τη γαλλική φινέτσα με μεσογειακές πινελιές. Οι αραβικές πίτες μετατρέπονται σε τραγανές ατομικές βάσεις, που γεμίζουν με ένα μοναδικό, κρεμώδες μείγμα από αβγά, κρέμα γάλακτος, τυρί κρέμα και παρμεζάνα. Το blue cheese προσθέτει ένταση, ενώ το προσούτο και το ρόδι δίνουν γλυκές αντιθέσεις και χρώμα.
Σερβίρονται με ρόκα, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κρέμα βαλσάμικο, αποτελώντας ένα κομψό ορεκτικό, που ταιριάζει απόλυτα σε γιορτινά τραπέζια. Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει ένα χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί κρέμα, μανιτάρια και μπέικον, ένα εντυπωσιακό φαγητό, που κλέβει τις εντυπώσεις, χωρίς να απαιτεί πολύπλοκες τεχνικές. Πρώτα σοτάρει το μπέικον με μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο και δεντρολίβανο δημιουργώντας μια αρωματική γέμιση, που δένει ιδανικά με το τυρί κρέμα. Κατόπιν ανοίγει, γεμίζει, τυλίγει το κρέας και το ψήνει στον φούρνο μέχρι να γίνει ζουμερό και τρυφερό. Τέλος, το σερβίρει με καρότα, baby πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών.
Για γλυκό ο Ακης ετοιμάζει σαραγλί μελομακάρονο, ένα επιδόρπιο που συνδυάζει δύο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Το τραγανό σαραγλί συναντά τα αρώματα του μελομακάρονου, με φύλλο κρούστας, καρύδι, κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι. Τα ρολάκια ψήνονται μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και στη συνέχεια ο Ακης τα σιροπιάζει με κρύο σιρόπι με αρώματα από μέλι και πορτοκάλι.
Τρία πιάτα
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ο Ακης Πετρετζίκης ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο μενού τριών πιάτων, που ξεκινά ανάλαφρα, συνεχίζει με ένα πλούσιο και εντυπωσιακό κυρίως και κλείνει με ένα γλυκό, που μυρίζει… γιορτή από άκρου εις άκρον σε όλο το σπίτι. Για πρώτο πιάτο ο Ακης φτιάχνει μια γιορτινή κοτοσαλάτα, μετατρέποντας μια κλασική σαλάτα σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Ψήνει το κοτόπουλο με θυμάρι, πάπρικα και ελαιόλαδο, το ψιλοκόβει και το συνδυάζει με φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, ξηρούς καρπούς, cranberries και σταφίδες.
Επίσης, «δένει» τη σαλάτα με μαγιονέζα και μουστάρδα. Στη συνέχεια ο αγαπημένος μας σεφ περνά στο κυρίως πιάτο και ετοιμάζει μια τραγανή πανσέτα με σάλτσα κρασιού, που τη συνοδεύει με χριστουγεννιάτικη γέμιση με κάστανα. Αρχικά, χαράζει την πανσέτα, τη μαρινάρει με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και τη μαγειρεύει αργά στον φούρνο. Παράλληλα ετοιμάζει μια αρωματική γέμιση με κρεμμύδι, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρι και κάστανα, ενώ ολοκληρώνει το πιάτο με μια σάλτσα κρασιού με φασκόμηλο, που απογειώνει το κρέας.
Για επιδόρπιο ο Ακης ετοιμάζει μια πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο, ζουμερή και γεμάτη άρωμα. Πρώτα ανακατεύει τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού με αβγά, ζάχαρη και γιαούρτι, σε δεύτερο χρόνο ανακατεύει φρυγανιά, σιμιγδάλι, αλεύρι και μπέικιν, ενσωματώνει τα στερεά υλικά με τα υγρά και ψήνει την πίτα μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει από τον φούρνο, τη σιροπιάζει με αρωματικό σιρόπι πορτοκαλιού και κανέλας, δημιουργώντας ένα γλυκό αφράτο, αρωματικό και απόλυτα γιορτινό.


