Πλήρης οδηγός για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Αττική: Υποχρεωτικά εξ αποστάσεως θα εργάζεται το 40% του προσωπικού έως τις 4 Οκτωβρίου τουλαχιστον

Υποχρεωτική θα είναι τουλάχιστον έως τις 4 Οκτωβρίου η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, για το 40% του προσωπικού κάθε επιχείρησης που εδρεύει στην Αττική και έχει, εξ αντικειμένου, τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η ρύθμιση που προβλέπει τις λεπτομέρειες για τη δήλωση, από τους εργοδότες, του προσωπικού που θα εργάζεται εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ να δηλώσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» ποιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας, ενώ το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης θα φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, το 40% που θα πρέπει να εργάζεται υποχρεωτικά εκτός επιχείρησης δεν θα υπολογίζεται επί του συνόλου του προσωπικού, αλλά επί του αριθμού των εργαζομένων οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας.

Π.χ. σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπαλλήλους γραφείου το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία οκτώ υπαλλήλους. Η υποχρέωση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Επίσης οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν και να δηλώσουν τέσσερα διαφορετικά κύματα προσέλευσης των εργαζομένων σε μια επιχείρηση, εντός δύο ωρών από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι δεν θίγονται οι μισθοί και οι συμβάσεις των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να εργαστούν από απόσταση. Ωστόσο, ακόμη αναζητείται ο νέος νόμος για την τηλεργασία, που είχε προαναγγελθεί από τον Ιούλιο, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προστατεύει επαρκώς τους εργαζομένους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επωμίζονται το κόστος του εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο, αναλώσιμα κ.λπ.).

Ορίστηκαν (επιτέλους) οι ευπαθείς ομάδες – Ποιοι θα τίθενται σε αναστολή

Εξι μήνες μετά το πρώτο lockdown κι ενώ από σήμερα ισχύουν εκ νέου στην Αττική περιοριστικά μέτρα, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας «κατόρθωσαν» να καταρτίσουν και να δημοσιεύσουν τη λίστα με τις ευπαθείς ομάδες για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως είχε αναδείξει η «δημοκρατία», η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 22ας Αυγούστου όριζε το πλαίσιο για τη δυνατότητα τηλεργασίας όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να έχουν οριστεί αυτές. Ωστόσο, η ΠΝΠ ορίζει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή εξ αντικειμένου η παροχή τηλεργασίας, τότε ο εργαζόμενος τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποδοχών του, καθώς θα αμείβεται με 534 ευρώ τον μήνα!

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα άτομα υψηλού κινδύνου και τα άτομα ενδιάμεσου κινδύνου, ενώ όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, με διάγνωση νεοπλασίας που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, με αιματολογικές κακοήθειες που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν δύο παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα), άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, γυναίκες που κυοφορούν, άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

Στα άτομα ενδιάμεσου κινδύνου εντάσσονται όσοι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, όσοι παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση), άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή, όσοι λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, άτομα με μεταμόσχευση ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα