Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα 4

Εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σχεδόν 400.000 – 450.000 εταιρίες, αφού πλέον θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση και οι ατομικές

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν έως το τέλος του μήνα. Αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Στον 4ο κύκλο της ενίσχυσης προβλέπονται ευνοϊκοί όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο. Εκτιμάται ότι θα ενταχθούν σχεδόν 400.000 – 450.000 επιχειρήσεις, αφού πλέον θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση και οι ατομικές επιχειρήσεις.

Πέραν των επιχειρήσεων που μπήκαν στους προηγούμενους τρεις κύκλους, στην 4η ενίσχυση:

• Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

• Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» μπορούν να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

• Αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Ύψος ενίσχυσης

• Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου.

• Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Επιπλέον για τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ισχύει το κατώτατο όριο αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων:

  • 2.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους,
  • 4.000 ευρώ έως 5 εργαζομένους,
  • 8.000 ευρώ έως 20 εργαζομένους,
  • 15.000 ευρώ έως 50 εργαζομένους και
  • 30.000 ευρώ άνω των 50 εργαζομένων.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, των οποίων η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Όσον αφορά το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η επιχείρηση δεν χρειάζεται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τους ανάλογους τόκους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) τα στοιχεία του κύκλου εργασιών ΦΠΑ για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα για επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ των προηγούμενων μηνών.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα