Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει… μόνο παρατάσεις!

Τίποτα νέο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι το lockdown παραμένει σε ισχύ

Ούτε ένα νέο μέτρο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί το lockdown. Αντ’ αυτού περιορίστηκε σε παρατάσεις μέτρων και επέκταση υφιστάμενων παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα:

1. Επίδομα θέρμανσης

Παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, η οποία έληξε χθες το βράδυ, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτές περισσότερες από 642.800 αιτήσεις. Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει έως και 650 ευρώ ανά δικαιούχο.

2. Επιταγές

«Διπλή» παράταση ανακοινώθηκε και για το θέμα των επιταγών που «καίει» την αγορά και κυρίως τους εμπόρους. Με νομοθετική διάταξη, που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με τις επιταγές, τα γραμμάτια και τις συναλλαγματικές:

• Όσες επιταγές έχουν «κοπεί» από τις 2/1/2021 και ως τη δημοσίευση της διάταξης δεν θα καταχωριστούν στον «Τειρεσία» εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών.

Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, όσες επιταγές εκδοθούν ή λήξουν ως τις 28/2/2021 θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή,

(β) επιχειρήσεις που εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1/1/2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

• Παράταση δόθηκε και για τις παλαιές επιταγές, από 18/11/2020 έως 31/12/2020. Με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών δίνεται παράταση της αναστολής κατά επιπλέον 45 ημέρες.

3. Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει στις επιχειρήσεις ότι έχουν διορία λίγων εικοσιτετραώρων για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις. Το οικονομικό επιτελείο δεν αναφέρει κάτι καινούργιο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά «διαφημίζει» το γεγονός ότι το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Τονίζεται ότι το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα