Αυλαία στο προβληματικό «Εξοικονομώ»

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σήμερα με την υποβολή αιτήσεων για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και μεθαύριο για τις πολυκατοικίες

Ρεπορτάζ Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Τίτλοι τέλους πέφτουν αυτή την εβδομάδα για τον πρώτο κύκλο του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων και την ταχύτητα εξάντλησης των πόρων. Σήμερα το πρωί στις 10 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ την Τετάρτη το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την υποβολή αιτήσεων για πολυκατοικίες (τύπος Α’ & Β’) σε όλη την επικράτεια.

Τα πολλά προβλήματα της διαδικασίας και οι καταγγελίες για χρήση παράνομου λογισμικού, όπως τα ανέδειξε με σειρά δημοσιευμάτων η «δημοκρατία», βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και οι συνεργάτες του θα προκηρύξουν τον νέο κύκλο του προγράμματος (προς το τέλος της άνοιξης) με διαφορετικούς όρους.

Πιθανότατα θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των προτάσεων και θα εφαρμοστεί σύστημα μοριοδότησης ανάλογα με το εισόδημα, την ενεργειακή αναβάθμιση, την οικογενειακή κατάσταση και κάποια άλλα κριτήρια. Ουσιαστικά, θα μπει τέλος στη λογική «όποιος προλάβει πρόλαβε», που αποτελεί και τη βασική πηγή προβλημάτων όχι μόνο του τρέχοντος κύκλου, αλλά και των προηγούμενων προγραμμάτων.

Προβλήματα που έκαναν δύσκολη τη ζωή των μηχανικών και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 45 λεπτά. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το πρωί κι έκλεισε στις 10.44, με το σύστημα να κολλάει για αρκετά λεπτά, αφήνοντας εκτός επιδότησης πολλούς ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβλήθηκαν συνολικά 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045 (δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις), δεσμεύοντας ποσό 116.980.000 ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε στα 19.350 ευρώ. Ανάλογη εικόνα αναμένεται σήμερα και στη Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται πως η συνολική διαδικασία υλοποιείται ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα