Άλμα στο κενό για την ηγεσία της ΔΕΗ

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το γιατί και το πώς της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν αποτελεί απαραίτητα θετική κίνηση για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όπως προσπαθεί η κυβέρνηση και τα μέσα που την υποστηρίζουν να φανεί. Εξηγούμαστε:

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΔΕΗ πουλάει το 49% της θυγατρικής εταιρίας της διαχείρισης των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fund Macquarie. Από τη συναλλαγή αυτή η ΔΕΗ θα εισπράξει το ποσό των 1,311 δισ. ευρώ.

Στις τελευταίες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, που δημοσίευσε η ΔΕΗ και που αφορούν τη θέση της εταιρίας κατά την 30ή Ιουνίου 2021, αναφέρεται ότι «χρηματικά διαθέσιμα συν τις δεσμευμένες καταθέσεις και τα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ανέρχονται στα 1,233 δισ. ευρώ». Στις ίδιες καταστάσεις ο όμιλος της ΔΕΗ προκύπτει να έχει χρηματικά διαθέσιμα ύψους 1,186 δισ. ευρώ.

Επομένως, η ΔΕΗ, η οποία είναι μία κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έχει σήμερα κολοσσιαία ρευστότητα ύψους 2,444 δισ. ευρώ! Στις ίδιες οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η επιχείρηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ανέρχονται για το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα 20.000.000 ευρώ!

Η διοίκηση της επιχείρησης, όμως, ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά 750.000.000 ευρώ και, μάλιστα, χωρίς την πρόβλεψη δικαιώματος προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους – Ελληνικό Δημόσιο και μικρομετόχους. Υποτιθέμενος σκοπός της αύξησης, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, κυρίως σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ΑΠΕ, και η εξαγορά επιχειρήσεων ενέργειας στα Βαλκάνια.

Ο συγκεκριμένος τρόπος της διενέργειας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ευνοεί την επιλογή ξένου αναδόχου -τύπου Goldman Sachs- και την καταβολή υπέρογκων αμοιβών πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, αποκλείονται ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες και οι ΑΕΠΕΥ, οι οποίες θα είχαν ρόλο σε περίπτωση που υπήρχε δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους, με πολύ μικρότερες αμοιβές φυσικά. Τα funds, όπως γράφεται ήδη στον οικονομικό Τύπο, είναι γνωστά και έτοιμα να κινηθούν, αγοράζοντας μετοχικό μερίδιο της επιχείρησης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί γιατί η διοίκηση του κ. Στάση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θέλει να κάνει σε ΑΠΕ με τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη έχει στα ταμεία της η επιχείρηση, και χρειάζεται περισσότερα χρήματα, θυσιάζοντας τον μελλοντικό έλεγχο του κράτους στη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η (κερδοφόρα) ΔΕΗ σε ΑΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχονται σε 20.000.000 ευρώ, δηλαδή σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο από το 1% της ρευστότητας της επιχείρησης. Θα μπορούσε, δηλαδή, να χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους έργα 100 φορές μεγαλύτερα!!!

Τα ερωτήματα που εγείρονται και δεν έχουν απαντηθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι συγκεκριμένα: Υπάρχουν σχέδια για τις επενδύσεις αυτές για τις οποίες δεν επαρκούν τα 2,5 δισ. ευρώ και χρειάστηκε η ΑΜΚ; Πώς εξηγείται η βιασύνη και ο ξαφνικός χαρακτήρας της επικείμενης αύξησης; Γιατί τώρα; Γιατί 750.000.000 ευρώ το ποσό της αύξησης και όχι κάποιο άλλο ποσό; Γιατί δεν πραγματοποιούσε ήδη μεγαλύτερες επενδύσεις η ΔΕΗ με την υπάρχουσα ρευστότητα που διέθετε μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2021; Γιατί δεν επαρκούν τα επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ που εισπράττει η επιχείρηση από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Ποιες είναι αυτές οι μελλοντικές επενδύσεις που επικαλείται η ΔΕΗ; Πού θα γίνουν αυτές; Υπάρχουν οι σχετικές άδειες; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους; Ποιοι θα κατασκευάσουν αυτές τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και με ποιες διαδικασίες θα δοθούν τα έργα αυτά;

Οι απαντήσεις θα φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία της τεράστιας αλλαγής στον δημόσιο χαρακτήρα της μεγαλύτερης εταιρίας ενέργειας στη χώρα. Βαφτίζουν άλμα στο μέλλον τη σίγουρη απώλεια ελέγχου του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της ΑΜΚ, ανακοινώνοντας υλοποίηση ενός θολού και προβληματικού επενδυτικού προγράμματος. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τον επικίνδυνο σχεδιασμό για το αύριο των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ να μπορέσει να εκτελέσει έργα 5 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται. Θα ήταν άκρως επικίνδυνο αν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες σκέφτονται με τα χρήματα της ΑΜΚ να επενδύσουν σε άλλες εταιρίες στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, κατά το αποτυχημένο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας (υπουργός Αλογοσκούφης, πρόεδρος Αράπογλου), που αγόρασε την τουρκική Finansbank για περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, τα οποία ακόμη αναζητούνται! Ποια θα είναι τα οφέλη της ΔΕΗ από τέτοιου είδους κινήσεις και ποια τα οφέλη της εθνικής οικονομίας; Κανένα προφανώς…

Πρόκειται για ένα έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού. Η μόνη ουσία και αλήθεια της επερχόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από 51% σε 34%, χάνοντας την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση στρατηγικού ενεργειακού χαρακτήρα, με πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Στο μεταξύ, οι γνωστές εταιρίες που έχουν σαρώσει όλες τις δουλειές του δύσμοιρου Ελληνικού Δημοσίου… πίνουν εις υγείαν των κορόιδων!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα