Μπαράζ ενστάσεων κατά της Εφορίας

Στους 9.646 οι φάκελοι στη ΔΕΔ για εκκρεμείς υποθέσεις που συσσωρεύτηκαν ακόμα και πριν από την πανδημία

Το δίκιο τους στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) αναζητούν χιλιάδες φορολογούμενοι για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί ακόμα και πριν από την περίοδο της πανδημίας.

Η αιτία για τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων αποδίδεται στις συνεχείς παρατάσεις που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια σειρά από υποχρεώσεις, αλλά και στους πολίτες που προσφεύγουν μαζικά στη ΔΕΔ, ακόμη και για ποσά λίγων ευρώ.

Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα, προτού προσφύγει στα δικαστήρια, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με αίτημα την επανεξέταση της υπόθεσής του.

Συγκεκριμένα, στα συρτάρια της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών βρίσκονται 9.646 προσφυγές φορολογουμένων και επιχειρήσεων που ζητούν ακύρωση φόρων και προστίμων, με τα ποσά να αρχίζουν ακόμα και από τα 50 ευρώ και να φτάνουν σε υποθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ακόμα και συνταξιούχοι για υποθέσεις που αφορούν αναδρομικά, αλλά και πρόστιμα από εισοδήματα αλλοδαπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν ανέρχονταν μόλις σε 1.834, ωστόσο πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, έφθασαν τις 5.705 και στις αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου έχουν εκτοξευτεί στις 9.646. Κανονικά οι υποθέσεις θα πρέπει να εξετάζονται μέσα σε διάστημα 80 ημερών, ωστόσο, λόγω του τεράστιου όγκου των προσφυγών, φαίνεται πως χιλιάδες υποθέσεις «λιμνάζουν» στους φακέλους της ΔΕΔ, αφού οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είναι αδύνατον να τις διεκπεραιώσουν στην ώρα τους. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι, πέρα από τις απλές υποθέσεις για λίγα ευρώ, υπάρχουν και περίπλοκες περιπτώσεις, που χρήζουν μεγάλης έρευνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που εξετάστηκαν από τη ΔΕΔ ανέρχεται σε 4.296, έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.689, απορρίφθηκαν οι 2.530, δήλωσαν παραίτηση από την υπόθεση 28, ενώ οι υπόλοιπες 49 απορρίφθηκαν σιωπηρώς χωρίς να εξεταστούν. Στις τελευταίες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι διατηρούν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα