Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που καλπάζει ανεξέλεγκτη!

Πρόσθετη ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο, επιπλέον έκπτωση 40% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Επιπλέον μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό, ο οποίος υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Το οικονομικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει τον διπλό «πονοκέφαλο» της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης, και γι’ αυτόν τον λόγο εξήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ισχυρού κύματος ακρίβειας.

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο «πακέτο» που περιλαμβάνεται ήδη στον Προϋπολογισμό, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ωστόσο θεωρείται πως από το νέο έτος θα απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων, αφού αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση των διεθνών τιμών στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε:

1. Την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

2. Την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.

3. Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Δεκέμβριο αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση της επιδότησης καλύπτει ένα ποσοστό της αύξησης που έχει προκληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της αύξησης στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο (μέση τιμή 228,87 ευρώ/MWh).

Οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες παρεμβάσεις (έκπτωση 39 ευρώ στο ρεύμα και 15% στο φυσικό αέριο) να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική αγορά διαπραγματεύονται για τον μήνα Ιανουάριο στα 363 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο του 2022 στα 375 ευρώ, όταν έως σήμερα για τον μήνα Δεκέμβριο η μέση τιμή βρίσκεται στα 237 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τώρα το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Το «πακέτο» των μέτρων προβλέπει επίσης και την πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού έπειτα από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.

Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις ερχόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50.000.000 ευρώ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% αναμένεται να παραμείνουν έως τις 30 Ιουνίου 2022 τα αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς. Τα συγκεκριμένα αγαθά είχαν μειωθεί από το 13% στο 6% με νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο ισχύς του μέτρου έληγε κανονικά στο τέλος του 2021.

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα