Ομίχλη από ΣτΕ για τις τριετίες

Προβληματισμό προκαλούν οι αντιφατικές διαρροές της κρίσιμης απόφασης. Αναρμόδιο δήλωσε το ανώτατο δικαστήριο

Σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν οι αντιφατικές διαρροές σχετικά με την κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει και ως εκ τούτου απορρίπτει την προσφυγή του ΣΕΒ επί της εγκυκλίου, η οποία προβλέπει σημαντικές προσαυξήσεις λόγω προϋ-πηρεσίας στους μισθούς.

Η εγκύκλιος Αχτσιόγλου, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, λίγες ημέρες μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού τότε στα 650 ευρώ, όριζε ότι επανέρχονται οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μόνο όσες ήταν συμπληρωμένες έως τον Φεβρουάριο του 2012. Ακολούθησε η προσφυγή του ΣΕΒ, με γενικό διευθυντή τον Ακη Σκέρτσο, τον Ιούνιο του 2019, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές, με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ζήτησε την ακύρωση της εγκυκλίου.

Απόρριψη για ΣΕΒ

Οι συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του ΣΕΒ, εξηγώντας ότι η εν λόγω εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή, διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» και προσθέτοντας ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, όμως οι υποδείξεις αυτές «δεν είναι καθαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς».

Η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι «αν και οι λεπτομέρειες της απόφασης δεν είναι γνωστές, καθώς το πλήρες κείμενό της δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η απόφαση συνιστά μια κρίσιμη νίκη για τους εργαζομένους». Στον αντίποδα, ο δικηγόρος εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος σημειώνει ότι «το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους μόνο τις προσφυγές των βιομηχάνων. Δεν αποφάνθηκε για την υποχρέωση των εργοδοτών να χορηγούν κανονικά τριετίες και λοιπά επιδόματα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2022, στα 663 ευρώ μεικτά ή 569,38 ευρώ καθαρές αποδοχές, όσοι είχαν κατοχυρώσει τριετίες πριν από το 2012 δικαιούνταν σημαντικές προσαυξήσεις:
• 729,30 ευρώ μεικτά (625,45 ευρώ καθαρά) για 3 έως 6 έτη προϋπηρεσίας,
• 795,60 ευρώ μεικτά (677,27 ευρώ καθαρά) για 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας και
• 861,90 ευρώ μεικτά (725,71 ευρώ καθαρά) για άνω των 9 ετών προϋπηρεσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα