Ένας στους δύο υπαλλήλους ζει με 687 € καθαρά τον μήνα

Τραγική η κατάσταση στην αγορά εργασίας. 1.017.728 εργαζόμενοι με αποδοχές που δεν επαρκούν για τίποτα

Την τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας αποτυπώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για το έτος που πέρασε.

Ενδεικτικά, 1.017.728 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς έως 800 ευρώ μεικτά, σε σύνολο 2.163.610 εργαζομένων.

Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αναγκάζεται να ζει με καθαρές αποδοχές 687 ευρώ, την ώρα που αυτό το ποσό δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει πάγιες ανάγκες, όπως οι λογαριασμοί και τα ενοίκια, που είναι σε διαρκή άνοδο.

«Εργάνη»

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», στο πλαίσιο της ετήσιας κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, προκύπτει ότι για το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 348.463 ετήσιοι/ετήσιοι συμπληρωματικοί πίνακες προσωπικού.
Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για το έτος 2021 ανέρχονται σε 291.808, ενώ με τα παραρτήματά τους, σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα τους, ανέρχονται σε 341.762.

Η έκθεση αποτυπώνει, επίσης, και τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι γεγονός πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και εξωθούνται σε συγχωνεύσεις ή αφανισμό, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της.

Χαρακτηριστικά, από τις 291.808 επιχειρήσεις, το 88,3% απασχολεί από έναν έως 10 εργαζομένους, ενώ από 11 έως 50 εργαζομένους απασχολεί το 10% των επιχειρήσεων.
Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι σχεδόν 3 στους 10, δηλαδή το 28,19%, εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα