Μιχάλης Σάλλας: Άμεσα μέτρα για την αποφυγή στασιμοπληθωρισμού

Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Delphi Forum.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την κρίση της δεκαετίας του ’70 παρατήρησε ο κ. Σάλλας: «Τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαίτερων συνθηκών, πιστεύω πως υπάρχουν και σήμερα ίδιοι λόγοι με αυτούς που είχαν οδηγήσει τότε στην κρίση και στον στασιμοπληθωρισμό. Το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας, αυξήσεις τιμών χωρίς ανάπτυξη, συντηρήθηκε 23 χρόνια έναντι 10 ετών στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ», για να προσθέσει ότι «το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού είναι και πάλι διεθνές και θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες εκείνες που βασίζονται σε εισαγωγές πρώτων υλών, όπως η ενέργεια, τα σιτηρά, τα λιπάσματα και τα βασικά μέταλλα. Γι’ αυτό και απαιτούνται πολύ σοβαρά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή του απόλυτου στασιμοπληθωρισμού».

O κ. Σάλλας σημείωσε πως το κράτος μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να μη μετακυλήσουν στον καταναλωτή την αύξηση του κόστους που θα υποστούν, ενώ μίλησε και για κίνητρα που θα επιτρέψουν χαμηλότερες καταναλώσεις ενέργειας τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η απεξάρτηση της Ευρώπης από τον ρωσικό ορυκτό πλούτο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Ο στόχος πρέπει να είναι διττός: αντικατάσταση του ρωσικού αερίου και των άλλων καυσίμων ρωσικής προέλευσης, από τη μία, με σωστές παρεμβάσεις και προσιτές τιμές για όλους τους Ευρωπαίους, από την άλλη, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Σάλλας είπε πως «πρέπει να έρθει στο προσκήνιο η εμπορική τραπεζική, που είναι αυτή που θα τονώσει την οικονομία. Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν και πιο μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις με εξαγωγικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια». Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος για το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει η επιχειρηματική κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα