Ο ενεργειακός διασυρμός της Ευρώπης (και… του Μαξίμου) με τα ρούβλια

Οι λεονταρισμοί απέναντι στη Ρωσία κράτησαν για λίγο, καθώς κάποιες χώρες ετοιμάζονται για αγορές αερίου σε ρούβλια

Τρίζουν επικίνδυνα για ακόμα μία φορά τα σαθρά –όπως αποδεικνύεται– θεμέλια της Ευρώπης, μιας ηπείρου που μόνο κατ’ όνομα μπορεί πια να αυτοσυστήνεται ως «Ενωμένη» στο πεδίο των διεθνών εξελίξεων.

Μια Ευρώπη που τα χρόνια των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης υπάκουε πειθήνια στις γερμανικές προσταγές και σήμερα επιλέγει, ως ουρά των πολιτικών των ΗΠΑ, τον αυτοδιασυρμό της, καθώς τα κράτη-μέλη της, όντα απολύτως εκτεθειμένα πια στους ενεργειακούς εκβιασμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δύνανται να αποκτήσουν κοινό βηματισμό.

Χαμένοι από την πολιτική αδυναμία που επιδεικνύουν οι Βρυξέλλες; Σίγουρα όχι οι πολιτικές ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά οι λαοί της, που ατενίζουν με τρόμο τα μελλούμενα και, κυρίως, τον ερχόμενο χειμώνα, ο οποίος προβλέπεται σκληρός για τους φτωχότερους, που θα δυσκολευτούν να ζεσταθούν. Ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε χθες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία από τη Ρωσία, πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ένωση στη Ρωσία.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως η Ε.Ε. δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρία φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ενώ μεταδιδόταν αυτή η είδηση, την Πέμπτη δύο άλλες πηγές μιλώντας στο Reuters έλεγαν πως κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη! «Μερικές εμπορικές εταιρίες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές» είπε μια πηγή, ζητώντας πάντως να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, χθες, το μπάχαλο που επικρατεί πια στην Ευρώπη με φόντο το Ενεργειακό αποτυπωνόταν και σε δημοσίευμα των έγκυρων «Financial Times».

Συγκεκριμένα, η βρετανική οικονομική εφημερίδα σημείωνε πως «ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της Ε.Ε., θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».

Συνεχίζοντας οι «F.T.» διευκρίνιζαν μάλιστα πως «οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό της νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιένη».

Μάλιστα, πάντα κατά τους «Financial Times», «έχουν ενταθεί και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους αγοραστές και στην Gazprom, καθώς μέσα στον Μάιο πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Τέλος, σύμφωνα με το Bloomberg, και η ιταλική Eni, που είναι ακόμη ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα