Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας από την Κομισιόν – με παραθυράκια

Κοινό βηματισμό αναζητεί ακόμη μία φορά η Ε.Ε. απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο και την κάνει να φαίνεται αδύναμη και πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Οι υπουργοί Ενέργειας των «27» συνεδρίασαν εκτάκτως χθες, πασχίζοντας να καταλήξουν σε ενιαία στάση, αφού η Ρωσία διαμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες της για το έκτο πακέτο κυρώσεων, που θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, θα έχει όμως και αυτή τη φορά παραθυράκια. «Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για την επιβολή ενός ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου έως το τέλος του έτους, αλλά όχι στο φυσικό αέριο. Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί εντός του μπλοκ είναι ότι η Κομισιόν ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Η αλήθεια είναι ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η επίσημη αιτιολογία της Ευρώπης για την εξαίρεση είναι η μεγάλη εξάρτηση των δύο χωρών, όμως στην πραγματικότητα πίσω από την απόφαση βρίσκεται η άρνηση των δύο -και ίσως προκύψουν κι άλλες-, που θα στερήσει την πολυπόθητη και απαραίτητη ομοφωνία για την κύρωση των νέων μέτρων.

Αναφορικά, πάντως, με το θέμα των πληρωμών σε ρούβλια, οι απαντήσεις αρμοδίων κρίνονται ανεπαρκείς. Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπαρμπαρά Πομπιλί δήλωσε, ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια, πως «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», ενώ εντύπωση προκάλεσε και η στάση της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία απαντώντας στο ίδιο ερώτημα δήλωσε άγνοια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα