Αρχές Ιουνίου η επιδότηση για αντικατάσταση ψυγείων και κλιματιστικων

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και την ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, από το πρόγραμμα εξαιρούνται τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, όπως και οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Η επιδότηση θα χορηγηθεί μέσω κρατικών κουπονιών και θα ανέρχεται από 150 έως 600 ευρώ. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολυτέκνους.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση έως 5.000 KWh τον χρόνο αναμένεται να επιτύχει έως 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα