Ο ΕΦΚΑ τής «έτρωγε» 744 € τον μήνα από τη σύνταξη!

Το εξώδικο πρώην εργαζομένης στον ΕΟΤ ανέδειξε για άλλη μια φορά τα εγκληματικά λάθη στον επανυπολογισμό

Αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη 744,33 ευρώ τον μήνα εξαναγκάστηκε να χορηγήσει εφεξής ο ΕΦΚΑ, έπειτα από τις νομικές ενέργειες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εξαιτίας των λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων!

Πρόκειται για πρώην εργαζόμενη του ΕΟΤ, η οποία κατέβαλλε αυξημένο ασφάλιστρο 32%, όμως η σύνταξή της είχε υπολογιστεί με ασφάλιστρο 20%. Επειτα από τα εξώδικα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, το ασφαλιστικό ταμείο διόρθωσε το ποσό. Ακριβέστερα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη σύνταξη:

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Αρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα κύκλοι της διοίκησης του ΕΦΚΑ επιμένουν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι για γενικευμένο φαινόμενο.

Ωστόσο, το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για περισσότερες από 600.000 συντάξεις οι οποίες επανυπολογίστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πολύ αυξημένες εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι.

Τα περισσότερα λάθη έχουν γίνει από τις ακόλουθες αιτίες:

Α) Δεν έχει υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών συνταξιούχων», οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο της τάξης του 32% στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛ.ΤΑ. Επίσης, είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως, επίσης, και εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ., υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφαλίστρου. Σε αρκετές περιπτώσεις επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα.

Γ) Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Δ) Δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας. «Ήρθε η ώρα ο φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ και καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20% να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα