«Τουρισμός για Όλους»: Ανοίγει σήμερα για όλα τα ΑΦΜ!

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το voucher των 150 ευρώ. Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Τι καλύπτει και πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Ανοίγει σήμερα για όλα τα ΑΦΜ η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». Το ενδιαφέρον των πολιτών για το voucher των 150 ευρώ (200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%) είναι τεράστιο, με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι χθες το βράδυ να ξεπερνούν τις 200.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν και θα κλείσει η πλατφόρμα.

Με το νέο «Τουρισμός για Όλους» Pass οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 31.000.000 ευρώ κι αναμένεται να καλύψει περίπου 200.000 δικαιούχους, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί θα μείνουν χωρίς επιδότηση. Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Έτσι, το ατομικό εισόδημα (περιλαμβάνει και τις μονογονεϊκές οικογένειες) ξεκινά από τα 16.000 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί και φτάνει τα 26.000 ευρώ για πολύτεκνους. Αντίστοιχα, το οικογενειακό εισόδημα (περιλαμβάνει τους έγγαμους και όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης) αρχίζει από τα 28.000 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί και φθάνει τα 38.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο TAXISnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail. Oλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ. Στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση. Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στους συνδέσμους https://www.ktpae.gr/ και https://vouchers.gov.gr/

Αίτηση μπορεί να υποβάλει κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον κάθε μέλος έχει δικούς του κωδικούς στο TAXISnet και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός» (2021-2022 και 2022-2023) του ΟΑΕΔ και της ΔΥΠΑ -ανεξαρτήτως από το εάν έκαναν χρήση ή όχι της παροχής-, καθώς και ωφελούμενοι του προγράμματος για το North Evia – Samos Pass. Το νέο πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού «Τουρισμός για Όλους» αφορά την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα. Δεν καλύπτονται τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε δικαιούχο παρέχεται μία άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα, στην οποία έχει πιστωθεί το ποσόν της επιδότησης. Το ποσόν ανέρχεται στα 150 ευρώ (από 120 ευρώ που ήταν πέρυσι) και στα 200 ευρώ για ΑμεΑ (από 120 ευρώ που ήταν πέρυσι).

Η μεταφορά των χρημάτων στον πάροχο για την υπηρεσία διαμονής είναι άμεση, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος. Η κάθε άυλη, ψηφιακή επιταγή εξαργυρώνεται στο τουριστικό κατάλυμα είτε εφάπαξ είτε σε όσες δόσεις και σε όποια χρονική στιγμή επιθυμεί ο δικαιούχος. Το voucher είναι ατομικό και μπορεί να εξαργυρωθεί σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ούτε στον αριθμό των διανυκτερεύσεων ούτε στην περίοδο που ο δικαιούχος θα επιλέξει να κάνει χρήση της ατομικής επιταγής του.

Προϋπόθεση

Μοναδική προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό της ανέπαφης πληρωμής να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ή τα 200 ευρώ για ΑμεΑ. Δεν υπάρχει, επίσης, κάποιος γεωγραφικός περιορισμός, καθώς στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας.

Ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσόν των 150 ευρώ εφάπαξ, μπορεί όμως να «σπάσει» το συνολικό ποσόν και να το χρησιμοποιήσει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με όποιον τρόπο επιθυμεί.

Για παράδειγμα, μπορεί να δαπανήσει 50 ευρώ για τη διαμονή του σε κάποιο κατάλυμα κατά τους θερινούς μήνες και τα υπόλοιπα 100 ευρώ να τα χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την επόμενη άνοιξη ή στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Έτσι, το πρόγραμμα συμβάλλει και στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου 12 μήνες τον χρόνο.

Σε περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν διαθέτει «έξυπνο» κινητό για ανέπαφη πληρωμή, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με την εξαργύρωση του voucher, ούτε πρόκειται να χάσει την επιδότηση. Και αυτό γιατί η χρήση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να γίνει και μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα για απευθείας χρέωση από τον πάροχο, με τη συμπλήρωση των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας του δικαιούχου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα