ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων έπειτα από έντεκα χρόνια

Η Τράπεζα ενέκρινε το νέο εργαλείο για να προστατευθούν οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη χθεσινή της συνεδρίαση, προχωρώντας σε άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης. Στόχος της ΕΚΤ είναι να τιθασεύσει τον «ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό», όπως σημείωσε η επικεφαλής της ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα συνεχιστεί, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών των αγαθών, αλλά και εξαιτίας του πιεστικού πληθωρισμού των τροφίμων, ωστόσο εκτίμησε πως η Ευρώπη δεν θα έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ θα υπάρξει και αύξηση των δόσεων στα δάνεια των καταναλωτών.

Το νέο «εργαλείο»

Η ΕΚΤ ενέκρινε ομόφωνα και το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Instrument, TPI), καθώς εκφράζονται φόβοι για κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα χωρών με υψηλό χρέος, με σκοπό να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου.

Για να ενταχθεί μια χώρα στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

• Να μη βρίσκεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

• Να μη βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών ή να μην κρίνεται ότι έχει αποτύχει να λάβει τα διορθωτικά μέτρα που έχουν συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

• Να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα πιστοποιείται από εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ και από εκθέσεις άλλων οργανισμών, όπως του ESM και του ΔΝΤ.

• Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα