Επιτέλους! Σε ΦΕΚ η ενίσχυση για το περσινό ρεύμα

Αναδρομική επιδότηση σε αρτοποιεία, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA (μικρές εμπορικές επιχειρήσεις), αρτοποιείων, καθώς και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Πρόκειται για τα αναδρομικά 10 μηνών (Φεβρουάριος – Νοέμβριος 2022) από τις «έξτρα» επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο δεν έχουν πιστωθεί ακόμη, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν απειλούσε να θέσει θέμα κρατικών ενισχύσεων. Το ζήτημα λύθηκε, αλλά οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν όλα τα χρήματα άμεσα, καθώς η απόφαση προβλέπει ότι η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα καταβληθεί άμεσα ποσό ύψους 85.000.000 ευρώ για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η αναδρομική επιδότηση αφορά συνολικά 1.250.000 παροχές και το ποσό προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Εχουν παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA ή έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 10.71 (αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής), ήτοι αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, ή έχουν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.

Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Νοέμβριο του 2022 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Γ) Εχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους.

Τα ποσά ανά μήνα

Για όλους τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας η μοναδιαία επιδότηση ανά μήνα ορίζεται ως εξής:

• Για τον Φεβρουάριο, στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

• Για τον Μάρτιο, στα 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

• Για τον Απρίλιο, στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

• Για τον Μάιο, στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

• Για τον Ιούνιο, στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

• Για τον Ιούλιο, στα 44 ευρώ για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αυτών με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, και στα 65 ευρώ για τους δικαιούχους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.

• Τα αντίστοιχα ποσά του Αυγούστου είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις μικρές επιχειρήσεις και 87 ευρώ για αγρότες και αρτοποιεία.

• Τα αντίστοιχα ποσά του Σεπτεμβρίου είναι 262 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις μικρές επιχειρήσεις και 297 ευρώ για αγρότες και αρτοποιεία.

• Για τον Οκτώβριο, η επιδότηση φτάνει στα 168 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2.000 κιλοβατώρες (kWh) για τις μικρές επιχειρήσεις, 168 ευρώ ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης για τα αρτοποιεία και 206 ευρώ για τους αγρότες.

• Τέλος, για τον Νοέμβριο, η επιδότηση φτάνει στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2.000 κιλοβατώρες (kWh) για τις μικρές επιχειρήσεις, στα 150 ευρώ ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης για τα αρτοποιεία και στα 188 ευρώ για τους αγρότες.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα