«Ναι» στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Κατατέθηκε η διάταξη για την καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 200-300 ευρώ σε 1.120.000 συνταξιούχους

Στο τέλος του μήνα, είτε με εμβόλιμη πληρωμή είτε ταυτόχρονα με την καταβολή των συντάξεων του Απριλίου, θα λάβουν 1.120.000 συνταξιούχοι το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι σχεδόν το 40% των συνταξιούχων αποκλείστηκε από τις αυξήσεις ύψους έως 7,75% που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 έως 300 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς.

Ειδικότερα:

• Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

• Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ τον μήνα ή είδαν μικρότερη αύξηση (έως 3,49%) και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

• Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είδαν αύξηση έως και 3,49% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς δημόσιους φορείς, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ.

Ακόμα και έτσι, πάντως, η εφάπαξ καταβολή είναι μικρότερη του συνόλου των αυξήσεων που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι εάν η κυβέρνηση τηρούσε την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ενδεικτικά, ένας συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ θα έπρεπε με την αύξηση ύψους 7,75% να πάρει 1.023 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την εξαγγελία της κυβέρνησης, αν πήρε αύξηση 3,49%, τότε ετησίως ωφελείται κατά 460,68 ευρώ και παίρνει ως εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ. Επομένως, είναι χαμένος κατά 312 ευρώ τον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα