Σοκ: Εξαφανίστηκαν 17.000 αυθαίρετα;

Ο πρόεδρος των μηχανικών διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν μη νόμιμες βεβαιώσεις, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων

Φωτιές άναψαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος Γιώργου Ρούσκα σχετικά με την εγκυρότητα βεβαιώσεων μηχανικών για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσίας ή τη δήλωση αυθαιρεσιών σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Ο κ. Ρούσκας έκανε λόγο για μη νόμιμες βεβαιώσεις σε 17.000 συμβόλαια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργου Στασινού, ο οποίος έκανε λόγο για έωλους ισχυρισμούς προς εξυπηρέτηση κλαδικής ατζέντας.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων μίλησε για χιλιάδες ακίνητα, που διατίθενται σήμερα προς πώληση, αλλά με σοβαρές αυθαιρεσίες, παρότι φέρουν βεβαιώσεις μηχανικών περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών. Πρόκειται για ακίνητα που σήμερα επιχειρείται η μεταπώλησή τους από τους ιδιοκτήτες που τα απέκτησαν από το 2011 και μετά, όταν δηλαδή άρχισε να ισχύει η απαίτηση περί βεβαίωσης μηχανικού ότι το προς πώληση ακίνητο δεν φέρει κάποια αυθαιρεσία. «Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει 17.000 συμβόλαια μεταβίβασης στα οποία χρησιμοποιήθηκαν μη νόμιμες βεβαιώσεις μηχανικών» τόνισε ο κ. Ρούσκας, εξηγώντας ότι οι ελλιπείς ή ψευδείς βεβαιώσεις αποκαλύφθηκαν με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Ο κ. Στασινός σήκωσε το γάντι, υποστηρίζοντας ότι με κανένα στατιστικό στοιχείο, με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν, από πουθενά, ούτε 17.000 ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν. «Είναι ντροπή για λίγες εκατοντάδες περιπτώσεις άκυρων δηλώσεων, κάποιοι να προσπαθούν να δυσφημήσουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο. Είναι ντροπή κάποιοι που πολέμησαν την ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα τώρα να χύνουν μαύρο δάκρυ γιατί δουλεύει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Σημείωσε δε ότι απαιτείται σοβαρότητα όταν μιλάμε δημοσίως για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια και η νομιμότητα των κτιρίων. «Και δεν υπάρχει σοβαρότητα όταν γίνονται δηλώσεις που αναπαράγονται από δημοσιεύματα, με ανύπαρκτους αριθμούς και έωλους ισχυρισμούς, απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και υπηρέτησης κλαδικής ατζέντας» προσέθεσε, καλώντας όποιον έχει συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένες περιπτώσεις για μηχανικούς που δεν κάνουν νόμιμα και σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσε η Πολιτεία, να το καταγγείλει στο ΤΕΕ.

Ο κ. Στασινός είπε ακόμη πως η ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, που έχει αρχίσει με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και εφαρμόζεται σε θεσμικό επίπεδο με τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα κτίρια, δεν θα σταματήσει όσο και αν το επιθυμούν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, στα ορνιθοσκαλίσματα μιας άλλης εποχής.

Χαρακτήρισε δε αναγκαίο να αναλάβει το αρμόδιο υπουργείο πρωτοβουλία για ζητήματα για τα οποία απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως οι οριακές αποκλίσεις και τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα