Κίνδυνος για αυξήσεις στο ρεύμα λόγω ΥΚΩ

Πιθανή η άνοδος της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Ο ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ έφτασε τα 525.000.000 ευρώ

Με νέες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι καταναλωτές λόγω πιθανής αύξησης της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Τα προαναφερόμενα έσοδα από τη χρέωση ΥΚΩ συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ), ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αποκαλύπτει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το έλλειμμα ύψους 525.000.000 ευρώ προέκυψε έπειτα από αποφάσεις της κυβέρνησης να αντλήσει πόρους από τον Ειδικό Λογαριασμό για την κάλυψη μέρους των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές. Οι πάροχοι καλούν την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση «στην αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ, εάν αυτό απαιτείται, καθώς και για την αναπλήρωση του αποθεματικού του Λογαριασμού, ώστε να καταστεί εφικτή τόσο η άμεση κάλυψη του υπολειπομένου ανταλλάγματος που αφορά την εκκαθάριση του μηνός Απριλίου όσο και η αντιμετώπιση τυχόν εκτιμώμενου μηνιαίου ελλείμματος εισροών-εκροών του Ειδικού Λογαριασμού για το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού, ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι πρόκειται να λάβουν απομειωμένο αντάλλαγμα για την παροχή ΥΚΩ έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού για τον μήνα Απρίλιο, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός έχει καταστεί ελλειμματικός. Η χρέωση ΥΚΩ είναι το κόστος που επωμίζονται, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, όλοι οι καταναλωτές προκειμένου το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική με χαμηλότερα τιμολόγια για τις χαμηλές εισοδηματικά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, ώστε να απολαμβάνουν ίδιες τιμές ρεύματος με αυτές εκείνων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το κόστος της ειδικής τιμολογιακής πολιτικής αναλαμβάνουν οι πάροχοι και στη συνέχεια αποζημιώνονται μέσα από τον ΕΛΥΚΩ.

Ο ΕΣΠΕΝ υπενθυμίζει τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, στις οποίες περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην ανάγκη μέριμνας για την «έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης τυχόν αρνητικού οικονομικού αποτελέσματος ΕΛΥΚΩ» καθώς και για την «τήρηση ενός αποθέματος ασφαλείας» αντίστοιχα.

Περιλαμβάνονται επίσης σαφείς προβλέψεις για τη διαδικασία με την οποία ο Διαχειριστής οφείλει να εισηγείται προς τον Ρυθμιστή και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αναγκαίες αναπροσαρμογές των μοναδιαίων χρεώσεων και για τη δυνατότητα κάλυψης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, του κόστους παροχής των ΥΚΩ με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του Ειδικού Λογαριασμού. Ο Σύνδεσμος ζητεί τροποποίηση των διατάξεων ώστε να παρέχεται αποζημίωση στους εμπλεκόμενους προμηθευτές έναντι του χρηματοοικονομικού κόστους που αναλαμβάνουν για όσο διάστημα η διευθέτηση των υπολειπόμενων ποσών παραμένει σε εκκρεμότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα