Σε δύο δόσεις, στις αρχές φθινοπώρου, πληρώνεται το market pass, φέτος ξεκινά το youth pass

Οπως επισημαίνει το υπουργείο, το ύψος του market pass και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή, η ενίσχυση είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Οσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να την υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα, η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Σχετικά με το youth pass, πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση που αρχίζει να ισχύει από φέτος. Δικαιούχοι είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, και συγκεκριμένα όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους συμπλήρωσαν το 18ο ή το 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους. Σε αυτούς θα καταβάλλεται ενίσχυση 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η πρώτη καταβολή έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο σε 200.000 νέους. Συνολικά, από τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό τον οποίο κατέθεσε χθες το οικονομικό επιτελείο θα διατεθούν 251.000.000 ευρώ για την επέκταση του market pass έως τον Οκτώβριο και 30.000.000 ευρώ για το youth pass.

Οσον αφορά τους λόγους που δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει πως το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το επόμενο έτος (2024). Εξηγεί πως η Ν.Δ. δεσμεύθηκε για μείωση του τέλους κατά 20% το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας, το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα