«Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών στα ανώτατα στελέχη των τραπεζών

Με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις να αποκτούν διαστάσεις τσουνάμι στη χώρα μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκλείονται από την τραπεζική χρηματοδότηση και τους καταθέτες να λαμβάνουν επιτόκια κοντά στο μηδέν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών στα ανώτατα στελέχη τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 31/12/2022 έληξε το «φρένο» που είχε μπει στην αύξηση των σταθερών αποδοχών των τραπεζικών στελεχών. Το παράθυρο άνοιξε διάπλατα με νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα με τον νόμο 4941/2022.

Η διάταξη τότε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος».

Τότε μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί πως δύο τράπεζες, η Eurobank και η Εθνική, ήταν έτοιμες να δώσουν αυξήσεις στα στελέχη τους, αλλά και bonus τοις μετρητοίς, που και αυτό φαίνεται να «ξεπαγώνει». Εκεί που «πατούν» πλέον οι διοικήσεις των τραπεζών είναι στο ότι ο βασικός όρος, αυτός του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, να είναι κάτω από το όριο του 10%, ισχύει πλέον σε όλες οι συστημικές τράπεζες όχι γιατί κατάφεραν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια με ρυθμίσεις ή αποπληρωμές από τους δανειολήπτες, αλλά γιατί πολύ απλά πούλησαν μαζικά και σε εξευτελιστικές τιμές τα εν λόγω δάνεια στα ξένα funds.

Φαίνεται πως η αρχή θα γίνει από τη Eurobank, η οποία ετοιμάζεται από τις αρχές του έτους να δώσει αυξήσεις έως και 44% (!) στα τρία ανώτατα στελέχη της, με τις μηνιαίες αποδοχές να φτάνουν έως τα 39.000 ευρώ. Μάλιστα, η ίδια τράπεζα φέρεται ότι ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα