Διατροφή και στέγαση λυγίζουν τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι Ελληνες διαθέτουν δύο βασικούς μισθούς για τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης

Δύο βασικούς μισθούς τον μήνα ξοδεύουν οι Ελληνες για τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης ενός νοικοκυριού, με τα περισσότερα έξοδα να είναι για την αγορά τροφίμων και τη στέγαση. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το έτος 2022 αποκαλύπτουν το μέγεθος της ακρίβειας στη χώρα μας, αλλά και την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, η μέση ετήσια δαπάνη άγγιξε τα 1.600 ευρώ τον μήνα, με το κόστος για τη διατροφή, τη στέγαση και τις μετακινήσεις να εξανεμίζει τον μισό οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων προχώρησαν σε περικοπές ακόμα και σε τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ένα στα 10 νοικοκυριά βρίσκεται αντιμέτωπο με την κίνδυνο φτώχειας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών προκύπτει ότι η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο το 2022 ανήλθε στα 7.516,32 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12,7% (847,32 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2021 (6.669,00 ευρώ). Το 2022 ένα στα δύο νοικοκυριά δαπάνησε περισσότερα από 1.289 ευρώ τον μήνα. Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 17,4% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 25,6%.

Πού ξοδεύουν

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά:

– τα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,9%)

– τη στέγαση (14,5%)

– τις μεταφορές (13,3%)

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2021), παρουσιάζεται σε:

– εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (30,9%)

– αναψυχή και πολιτισμό (30,3%)

– μεταφορές (17,8%)

Οι αυξήσεις

Η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε περικοπές ακόμα και σε βασική είδη. Μείωση καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη δαπάνη για είδη ένδυσης και υπόδησης (-55,7%) και τη μικρότερη στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (-4,0%).

Οσον αφορά τις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2021), παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές) στα παρακάτω είδη:

– κρέας (11,1%)

– λαχανικά (10%)

– λοιπά είδη διατροφής (9,9%)

– αλεύρι, ψωμί, δημητριακά (9,2%)

– γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά (7,9%)

– έλαια και λίπη (3,8%)

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα