Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος από τον νέο χρόνο

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024, διαδεχόμενο το έκτακτο πλαίσιο που ισχύει από πέρυσι το καλοκαίρι (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιλαμβάνει ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα, πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής και αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ουσιώδης τροποποίηση
Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας. Ειδικότερα, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, προβλέπει τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:
• Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
• Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν από την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
• Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμα και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν «έξυπνο» μετρητή. Θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα