Όπισθεν ολοταχώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

Οι αλλαγές σε κρίσιμες διατάξεις αποδεικνύουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών με το νέο νομοσχέδιο δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις στην αγορά

Ελάχιστες εβδομάδες μετά την πανηγυρική παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, φέρνοντας αλλαγές σε κρίσιμες διατάξεις, οι οποίες οδηγούσαν πολλούς επαγγελματίες σε εξωπραγματικούς φόρους. Με αυτήν την κίνηση το οικονομικό επιτελείο αποδεικνύει πως είχε βιαστεί να ανακοινώσει ένα νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να έχει υπολογίσει τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις της αγοράς.

Μια σημαντική αλλαγή αφορά τα εισοδήματα ενός επαγγελματία, τα οποία θα «χτίσουν» το τεκμήριό του. Στις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν περιλαμβανόταν η αλλαγή που προβλέπεται πλέον, ότι τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στα 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στα 5.000 ευρώ.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει «φρένο» σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες προσπαθήσουν να παρακάμψουν το νέο πλαίσιο, δημιουργώντας μονοπρόσωπες εταιρίες, έχοντας ακριβώς την ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα. Ετσι, ορίζεται πως, αν ένας φορολογούμενος διακόπτει το ελεύθερο επάγγελμα και συμμετέχει ως μοναδικός μέτοχος ή εταίρος σε μονοπρόσωπη εταιρία, μπορεί να φορολογείται με το ελάχιστο τεκμήριο. Μοναδική προϋπόθεση είναι αν από τη σύγκριση των φόρων στις δυο περιπτώσεις προκύπτει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, δηλαδή αν από τη φορολόγηση της νέας του εταιρίας (π.χ., μονοπρόσωπη ΙΚΕ) θα προκύψει μικρότερος φόρος απ’ ό,τι αν δραστηριοποιούνταν ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Το «μαχητό» τεκμήριο

Σημαντικές αντιδράσεις είχε φέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από το ελάχιστο εισόδημα που θέτει το νομοσχέδιο, στα 10.920 ευρώ. Με βάση όσα είχε δώσει στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο, από το πλαίσιο θα εξαιρούνταν μόνο όσοι βρίσκονταν στη φυλακή, νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, σπούδαζαν ή ήταν άνεργοι.

Με τη διάταξη που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση διευρύνεται το πλαίσιο για όσους μπορούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμήριο της κυβέρνησης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να διεκδικήσουν το «μαχητό» τεκμήριο είναι όσοι:

1. υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις,

2. είναι φυλακισμένοι,

3. νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

4. βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

5. έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

6. τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

7. τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας Αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

8. προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στη φορολογική διοίκηση όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του, δηλαδή να πείσει την Εφορία για τους λόγους που ένα έτος δεν κατάφερε να έχει κέρδη πάνω από το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ.


ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Πρώτοι στις κινητοποιήσεις οι αυτοκινητιστές, ακολουθούν οι δικηγόροι

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην οριζόντια φοροαφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τις αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σε σχέση με όσα είχαν αρχικά εξαγγελθεί, έχει προκαλέσει οργή στους φορείς της αγοράς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αυτό που έρχεται τώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι χειρότερο ακόμη και από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τον χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν αύριο οι αυτοκινητιστές. Το ΣΑΤΑ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας από τη λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, το ΣΑΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που θα κάνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στις 22 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, την επόμενη Τετάρτη έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις και συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος φορείς, με προεξάρχοντες τους δικηγόρους και με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οπως καταγγέλλουν, «το νέο τεκμαρτό εισόδημα έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο ήδη υφιστάμενα τεκμήρια: τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η σωρευτική εφαρμογή τριών (!) τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα η φορολόγηση να μην έχει πλέον καμία απολύτως σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα κατά παράβαση της βασικής συνταγματικής επιταγής».

Στην κοινή σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των δικηγόρων, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ο Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο Χρήστος Δανιάς, μέλος του Δ.Σ. της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), ο Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνάς, ο Ιωάννης Καραμπούλης, ταμίας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, και ο Θεόδωρος Μπαρμπούρης, εκπρόσωπος του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα