Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις για 72, 100 και 120 δόσεις

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο δίνει μια νέα ευκαιρία σε όσους χρωστούν

Υπό το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο φέρνει ξαφνικά ακόμα μία ευκαιρία αναβίωσης των ρυθμίσεων που έχουν χάσει χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου. Πρόκειται για πέντε πολύμηνες ρυθμίσεις χρεών που νομοθετήθηκαν από το 2014 και μετά και αφορούσαν δόσεις των 72, 100 και των 120 και μηνιαίων καταβολών.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρέχεται νέα ευκαιρία επανένταξης, ακόμη και ύστερα από 10 χρόνια, σε όσους οφειλέτες απώλεσαν οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής χρεών, επειδή:

α) δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης,

β) τέθηκαν εκτός ρύθμισης, το σύστημα δεν τους ειδοποιούσε και συνέχιζαν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις, αλλά τα συγκεκριμένα ποσά δεν απομείωναν τη ρυθμιζόμενη οφειλή, αλλά θεωρούνταν «υπερεισπράξεις» ως «επιστροφές φόρων» και η Εφορία τα χρησιμοποιούσε για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του φορολογουμένου,

γ) δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις στη διάρκεια που ήταν ενεργή η ρύθμιση και

δ) δεν πλήρωναν τις τρέχουσες (άλλες) οφειλές που έχουν προς την Εφορία ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη (παράλληλη) ρύθμιση στην οποία είχαν ήδη ενταχθεί.

Η χρονολογική σειρά

Οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν κατά χρονολογική σειρά είναι οι ακόλουθες:

• Η ρύθμιση των100 δόσεων του 2014 που αφορούσε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.

• Η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε δύο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.

• Η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις του 2019 που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι συγκεκριμένες οφειλές απαλλάσσονταν από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων, και ρυθμίζονταν σε δύο έως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε δύο έως και 36 μηνιαίες δόσεις για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των δόσεων καθοριζόταν από την ΑΑΔΕ με βάση το ύψος του ετήσιου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

• Η ρύθμιση των 120 δόσεων του 2020 που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

• Η ρύθμιση των 72 δόσεων του 2023 που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές της περιόδου της πανδημίας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για την ενεργοποίηση ξανά των ανωτέρω ρυθμίσεων η διάταξη προβλέπει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, που δεν έχουν υποβληθεί, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εάν αυτή εξέπνευσε εντός του 2024 ή μέχρι τις 31/5/2024 εάν η προθεσμία υποβολής τους έληξε μέχρι 31/12/2024.

• Την εξόφληση ή την τακτοποίηση των νέων οφειλών εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα