«Οχι» στην ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Η υποχρέωση θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ

Την έντονη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τις σοβαρές δυσλειτουργίες και ασάφειες που συνοδεύουν την εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών εκφράζει η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μία υποχρέωση που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως παρά την ορθή πρόθεση της κυβέρνησης αναδεικνύονται σοβαρά εμπόδια για την ομαλή και καθολική εφαρμογή του μέτρου, ειδικά για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα που έχουν αναφέρει στη συνομοσπονδία εκατοντάδες επιχειρηματίες από όλη τη χώρα είναι πολλά και σημαντικά, όπως: α) Αρνηση ασφαλιστικών εταιριών να καλύψουν παλαιά ακίνητα, ιδίως προ του 1960, εάν δεν διαθέτουν σύγχρονη στατική μελέτη. Οπως εξηγεί η ΕΣΕΕ, πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία απαιτεί και τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα ακίνητα είναι μισθωμένα. β) Αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών ή επαγγελματικών κλάδων λόγω χαρακτηρισμού τους «υψηλού κινδύνου» από τις ασφαλιστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα απαγορευτικά ασφάλιστρα ή πλήρη άρνηση κάλυψης. γ) Απουσία οδηγιών ή υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιριών όσον αφορά την υποχρεωτική κάλυψη, γεγονός που οδηγεί σε αυθαίρετες πρακτικές και αβεβαιότητα για τους επιχειρηματίες. δ) Αδυναμία συμμόρφωσης μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο, ιδίως για επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προετοιμαστούν κατάλληλα και εγκαίρως για τις απαιτήσεις της νέας υποχρεωτικής ρύθμισης.

«Εφόσον το νέο μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών έχει καθολική εφαρμογή στις επιχειρήσεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο ετήσιου τζίρου, θα πρέπει να δίνει σε όλες ανεξαιρέτως την ίδια δυνατότητα συμμόρφωσης, αλλά και να έχει πλήρως αποσαφηνισμένο το πλαίσιο λειτουργίας και υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εταιριών. Πόσο μάλλον όταν έχουν θεσπιστεί υψηλά πρόστιμα και εξαίρεση από την κρατική αρωγή όσων επιχειρήσεων δεν συμμορφωθούν. Διαπιστώνονται όμως στην πράξη κενά και δυσλειτουργίες, κάποιες εκ των οποίων συνιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια για χιλιάδες επιχειρήσεις» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης.

Τονίζει ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ προς το υπουργείο Ανάπτυξης για τουλάχιστον τετράμηνη παράταση (έως τις 30 Σεπτεμβρίου) της έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν σωστά και ένα ικανό χρονικό διάστημα για διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αναζητηθούν από κοινού δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις. Η συνομοσπονδία προτείνει επίσης θέσπιση μεταβατικής περιόδου για επιχειρήσεις που στεγάζονται σε παλιά ή ιδιαίτερα ευάλωτα κτίρια, αλλά και δημιουργία κρατικού πλαισίου ενίσχυσης ή επιδότησης για τη διενέργεια στατικών μελετών και την ενίσχυση υφιστάμενων κατασκευών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img