Πώς διαμορφώνονται οι αρτιότητες – Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπ. Περιβάλλοντος
Με δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λύσει τον γόρδιο δεσμό της δόμησης στους μικρούς οικισμούς μετά τις έντονες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, με το ΥΠΕΝ να υποστηρίζει ότι με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, που παρουσιάστηκε χθες, ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από εννέα στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας. Για τους υπόλοιπους οικισμούς το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Ειδικότερα, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ) αφορά οικισμούς μέχρι και 700 κατοίκους, θα βρίσκεται εντός του οικισμού και προσομοιάζει στη Ζώνη Β1 αυτού. Μέσω του εργαλείου αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», να διευρύνεται το όριό τους πέραν της Ζώνης Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
Στη ΖΑΟ άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό θα εξειδικεύονται με το Π.Δ. οριοθέτησης του οικισμού. Για τα λοιπά μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για τη Ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.
Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ), τώρα, αφορά τους οικισμούς με πληθυσμό 701-2.000 κατοίκους. Στους οικισμούς αυτούς εισάγεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» (για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια) να καθορίζεται ως ΠΕΧ η περιοχή εκείνη που εκτείνεται πέραν της Ζώνης Β1 και φτάνει έως το σημερινό όριο του οικισμού. Στην ΠΕΧ, άρτια θα θεωρούνται τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, ώστε να αποφεύγονται πιθανές μεταξύ τους συγκρούσεις και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων.
Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που το ίδιο άνοιξε πριν από λίγους μήνες, δημοσιεύοντας το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μετατράπηκαν σε χωράφια όλα τα αδόμητα ακίνητα στη Ζώνη Γ (στα εξωτερικά όρια δηλαδή) των οικισμών. Το Π.Δ. καθόρισε τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων, ύστερα από αλλεπάλληλες αποφάσεις (2017, 2019 και 2022) του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες ακύρωσε στο Λασίθι, στο Πήλιο και στην Πάρο τα όρια οικισμών, που είχαν καθοριστεί με αποφάσεις νομαρχών. Σημειώνεται ότι από το πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. εξαιρούνται: 1) οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων, 2) οι νέοι οικισμοί μετά το 1983 και 3) οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, όπως η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Χαλκιδική.
Καμία αλλαγή για οικισμούς έως 700 κατοίκους
Για τους οικισμούς έως 700 κατοίκους διασφαλίζεται η δυνατότητα δόμησης μέχρι το σημερινό τους όριο και συνεπώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Για τους οικισμούς μεταξύ 700 και 2.000 κατοίκων θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργαλείο, που θα επιτρέπει τη δόμηση και στα τμήματα της υφιστάμενης ζώνης Γ, με μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που προβλέπεται σήμερα στην εκτός σχεδίου δόμηση.