Προς… ΔΝΤ το Ιράκ
Ιρακινοί αξιωματούχοι προσέγγισαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας οικονομική στήριξη εξαιτίας των επιπτώσεων της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στο ΔΝΤ και μίλησε την Πέμπτη στο Reuters.
Οι πρώτες επαφές έγιναν τον προηγούμενο μήνα, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται τόσο για το ύψος της χρηματοδότησης που ενδέχεται να χρειαστεί η Βαγδάτη όσο και για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει μια πιθανή δανειακή συμφωνία.
Η πολεμική σύγκρουση, η οποία ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου μετά από εκτεταμένους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, οδήγησε την Τεχεράνη στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και σημαντικές επιπτώσεις σε υποδομές και οικονομίες της περιοχής.
Το Ιράκ συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, καθώς διακόπηκε το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών του εξαγωγών, βασική πηγή κρατικών εσόδων, λόγω του αποκλεισμού των Στενών, από όπου διακινούνταν περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.
Διαθέτοντας τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου διεθνώς, η ιρακινή οικονομία παραμένει άμεσα εξαρτημένη από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η πιο πρόσφατη συμφωνία του Ιράκ με το ΔΝΤ αφορούσε πρόγραμμα Standby Arrangement ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Από το ποσό αυτό είχαν εκταμιευθεί 1,49 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου.
Παράλληλα, το Ιράκ εξακολουθεί να οφείλει στο ΔΝΤ 2,39 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 891 εκατ. δολάρια προέρχονται από χρηματοδότηση μέσω μηχανισμού ταχείας στήριξης.

