Πάνω από 1.100 υπαγωγές επιχειρήσεων για επενδύσεις μισού δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2026
Συνολικά 1.755 έργα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν κοινοτικές επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ύψους 840 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2026. Το ήμισυ των χρημάτων, πάνω από 540 εκατ. ευρώ, αφορά επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις. ξεπερνούν τις 1.100 σε αριθμό που θα λάβουν περίπου 225 εκατ. ευρώ.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός συμβασιοποιήσεων έργων επιταχύνεται καθώς το ΕΣΠΑ παίρνει τη «σκυτάλη» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γίνεται, δηλαδή, το νέο «όχημα» για να μοιραστεί κοινοτικό χρήμα προς επιχειρήσεις (μικρές αλλά και κάποιες πολύ μεγάλες) πριν από τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν πρόωρα είτε γίνουν στο τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής τετραετίας, στα τέλη της άνοιξης του 2027.
Επίσης, το ΕΣΠΑ «υποδέχεται» τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν προλαβαίνουν να γίνουν έως το τέλος Αυγούστου που λήγει η προθεσμία αλλά και τις επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί και τώρα επιλέγονται οι ανάδοχοι.
Ουσιαστικά, διανύοντας μια προεκλογική περίοδο με τα κρατικά ταμεία να μην έχουν πολλά λεφτά για μέτρα στήριξης ή για ελαφρύνσεις, το ΕΣΠΑ όπως και άλλα «οχήματα» επενδύσεων αναδεικνύονται σε σημαντική εναλλακτική χρηματοδοτήσεων. Η ανάγκη ολοκλήρωσης των συμβασιοποιήσεων το ταχύτερο δυνατό, γιατί ο χρόνος απορρόφησης των κονδυλίων λήγει το 2030, συνεπάγεται πολλές και μεγάλες ευκαιρίες το επόμενο διάστημα για όσους ασχολούνται με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και για την επιχειρηματική κοινότητα.
Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν προτάσεις ή περιμένουν τα αποτελέσματα προσκλήσεων. Για κάποιες τα επενδυτικά σχέδια εγκρίθηκαν το πρώτο εξάμηνο και αρχίζουν να παίρνουν μπρος. Στο επίκεντρο είναι οι περιοχές της Β. Ελλάδας, καθώς έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα δράσεις της «Δίκαιης Μετάβασης» και άλλες περιφερειακές προκηρύξεις για εκσυγχρονισμό και για ενεργειακή μετάβαση.
Τα τρία μεγάλα έργα
Η επίσημη «λίστα» του ΕΣΠΑ καταγράφει ως μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση του 1ου εξαμήνου του 2026 την ανάπτυξη υπερσύγχρονου «state of the art» όπως αναφέρεται στη σύμβαση υδροπονικού θερμοκηπίου τομάτας στον Εύοσμο από τη WONDERPLANT ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ Α.Ε., της οποίας βασικός μέτοχος και αντιπρόεδρος, όπως αναφέρεται σε σειρά δημοσιευμάτων, είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Η αξία της επένδυσης είναι 127 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 54,1 εκατ. ευρώ. Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονης παραγωγικής μονάδας με χρήση προηγμένων ενεργειακά αποδοτικών και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης.
Ακολουθεί σε αξία η HELLENIC HYDROGEN Α.Ε., της οποίας 51% έχει η Motor Oil και το 49% η ΔΕΗ. Επιδοτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου ηλεκτρολυτικού υδρογόνου δυναμικότητας 50 MW εντός του πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα (North 1 Project). Η αξία της επένδυσης είναι 44,3 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 16,9 εκατ. ευρώ.
Σε ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου προχωρά και η HYDRONECO Α.Ε. Είναι υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία (της ΕΚΟ – Helleniq Energy), με τόπο επένδυσης το Επιχειρηματικό Πάρκο Φλώρινας. Προβλέπει την υλοποίηση πρότυπης μονάδας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 2 MW μέσω τεχνολογίας PEM 21 MW stacks. Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή υδρογόνου υψηλής καθαρότητας Grade 5/99999 αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, που θα προμηθεύεται μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων B2B PPA, συνοδευόμενων από πιστοποιητικά προέλευσης Guarantee of Origin. Το παραγόμενο υδρογόνο θα διοχετεύεται είτε με swap στον εθνικό αγωγό φυσικού αερίου είτε ως συμπιεσμένο καύσιμο σε βιομηχανίες και μεταφορές. Το συνολικό επενδυτικό κόστος ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ, με 4,5 εκατ. ευρώ επιχορήγηση και διασφαλισμένο μακροπρόθεσμο δάνειο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση σε 36 μήνες από την έγκριση, με όλες τις αδειοδοτήσεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Οι επενδύσεις του 1 εκατ.
Μία σειρά από επενδύσεις αξίας 1 εκατ. ευρώ και επιδότησης 425.000 ευρώ εγκρίθηκαν για την προώθηση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσω ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων, οι εξής:
– Η επιχείρηση CH THEATER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ προχωρά στη δημιουργία υποκαταστήματος στον τομέα της ηχοφωτιστικής και σκηνικής υποστήριξης πολιτιστικών καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Σκοπός της επένδυσης είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της επιχείρησης μέσω της απόκτησης σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού.
– Η ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΕΒΕ προχωρά στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της υφιστάμενης μονάδας και στη βελτιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων μέσω της απόκτησης καινοτόμου και εξειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με νέα μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
– Η εταιρεία Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε. προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τμήματος άλεσης αλεύρων σίτου μέσω της μετάβασης της λειτουργίας αυτού στο μοντέλο Βιομηχανία 40. Περιλαμβάνουν το δίκτυο διασυνδεδεμένων αισθητήρων IoT, τη χρήση αυτοματισμών και την προμήθεια ψηφιακά ελεγχόμενου βιομηχανικού εξοπλισμού.
– Στην αύξηση της δυναμικότητας τυποποίησης του ακτινιδίου προχωρά η εταιρεία Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών και παραγωγών λοιπών οπωροκηπευτικών προϊόντων Nespar. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Χρυσοχώρι Καβάλας. Ο φορέας αποσκοπεί στην εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της μονάδας τυποποίησης και συγκεκριμένα θα αυξήσει τον χρόνο αποθήκευσης των τελικών συσκευασμένων προϊόντων.
– Σε αύξηση δυναμικότητας παραγωγής ειδών συσκευασίας προχωρά η εταιρεία ΜΑΚ ΠΑΚ ΑΕΒΕ. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Καβάλας. Ο φορέας αποσκοπεί στην ίδρυση νέας μονάδας που θα συνενωθεί με την υφιστάμενη και εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία υπερσύγχρονου παραγωγικού εξοπλισμού.
– Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ προχωρά στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας και στην ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών.
– Η επένδυση της εταιρείας ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. έχει στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας αποθήκευσης επεξεργασίας και εμπορίας δημητριακών και παραγωγής ζωοτροφών. Η νέα μονάδα θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την παραλαβή, τον καθαρισμό, την αποθήκευση και την εμπορία δημητριακών, καθώς και για την παραγωγή ζωοτροφών υψηλής ποιότητας.
– Η EVOTHERM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ προχωρά σε δημιουργία νέας εγκατάστασης παραγωγής κουφωμάτων, ενώ επενδύει και στην επικοινωνιακή πολιτική και σε διεθνείς εκθέσεις.
– Η ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ προχωρά σε αύξηση δυναμικότητας παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου, με την προμήθεια σύγχρονου κέντρου κοπής και κατεργασίας προφίλ αλουμινίου στο εργοστάσιό της στο Πολύστυλο Καβάλας.
– Η ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε προχωρά σε κτιριακή και μηχανολογική επέκταση μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων.
– Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. προχωρά σε επέκταση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας μαρμάρου, με βελτίωση της λειτουργικότητας και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.
– Η επιχείρηση CONFERENCE HELLAS ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Ο.Ε. θα χρηματοδοτηθεί για τη δημιουργία υποκαταστήματος στον τομέα της ηχοφωτιστικής και σκηνικής υποστήριξης πολιτιστικών καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
– Η ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΤΕ προχωρά σε εγκατάσταση νέας πιστοποιημένης μονάδας παραγωγής σκυροδέματος, με αύξηση της πραγματικής δυναμικότητας.
– Σε μηχανολογική επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ προχωρά η ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ Α.Ε. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Καβάλα.
– Στη μηχανολογική επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας τυποποίησης φρούτων προχωρά η εταιρεία ΑΛΚΥΩΝ ΦΡΟΥΤΑ Α.Ε. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Καβάλας.
– Στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. αποσκοπεί η επένδυση για την αυτόνομη λειτουργία δύο γραμμών εμφιάλωσης. Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών θα μειώσει το κόστος παραγωγής, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των προϊόντων.
ΠΗΓΗ: dealnews.gr
