Φθηνά κόλπα Δόμνας με τις κάρτες σίτισης

Λίγο πριν από τις εκλογές κι έπειτα από καθυστερήσεις τριών χρόνων, χορηγεί 1.000 € σε 190.000 δικαιούχους ως επισιτιστική βοήθεια μέσω του πρώην ΤΕΒΑ

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επιχειρεί να μετατρέψει τη μνημειώδη ανικανότητά της σε προεκλογικό κόλπο, σε όφελος της ίδιας και της κυβέρνησης. Λίγους μήνες (ή εβδομάδες) πριν από τις εκλογές θα χορηγήσει προπληρωμένες κάρτες σε περίπου 190.000 δικαιούχους, με ποσό ύψους 1.000 ευρώ, για το νέο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας.

Ο λόγος είναι ότι η Δόμνα Μιχαηλίδου χρειάστηκε τρία χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2023, για να ξετυλίξει το κουβάρι του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι αυτοί να δικαιούνται αναδρομικά. Ετσι, θα πάρουν στις γιορτές ένα ποσό το οποίο θα είναι υπερπολλαπλάσιο των 60 ευρώ που θα είναι στη συνέχεια η μηνιαία δόση! Το ΤΕΒΑ ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρείχε υλική ανακούφιση σε άτομα και οικογένειες που διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Η λειτουργία του βασιζόταν σε ένα μοντέλο φυσικής διανομής, καθώς δήμοι, περιφέρειες και Εκκλησία αγόραζαν κεντρικά μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Οι δικαιούχοι καλούνταν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε αποθήκες ή ανοιχτούς χώρους για να παραλάβουν τρόφιμα μακράς διάρκειας (π.χ. ζυμαρικά, λάδι, όσπρια), νωπά προϊόντα (κρέας, φρούτα) και είδη βασικής υλικής συνδρομής (καθαριστικά, σχολικά είδη).

Μετά τη λήξη του οι άνθρωποι αυτοί έμειναν επί τρία χρόνια χωρίς ουσιαστική στήριξη, πέραν των πενιχρών ποσών που λαμβάνουν μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο τώρα απλώς θα ενισχυθεί κατά 60 ευρώ μηνιαίως. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την επόμενη διετία. Οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά ανεξέλεγκτα.

Η χρήση της κάρτας περιορίζεται αυστηρά στην αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά και σχολικά, ενώ αποκλείονται αυτόματα προϊόντα όπως αλκοόλ, τσιγάρα και τυχερά παιχνίδια.

Οι αγορές μπορούν να πραγματοποιούνται σε ένα ευρύ δίκτυο που περιλαμβάνει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές με τη συμμετοχή παραγωγών και επαγγελματιών, καθώς και τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, όπως κρεοπωλεία και φούρνους, που είναι μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να διοχετεύσει τη ρευστότητα απευθείας στις τοπικές αγορές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις τους προηγούμενους μήνες αφού οι αρχικοί σχεδιασμοί ήθελαν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μόνο των σούπερ μάρκετ.

Σφοδρή κριτική στη Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ασκήσει και η αντιπολίτευση, με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κάρτα σίτισης ως «φερετζέ» για να συγκαλύψει τις μεγάλες περικοπές δαπανών και τη μείωση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι από το 2019 συρρικνώθηκαν δραματικά.