ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο χιλιάδες φορολογούμενοι έως 31 Δεκεμβρίου

Ποιοι κινδυνεύουν με νέους καταλογισμούς φόρων

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, για τις οποίες το δικαίωμα ελέγχου του Δημοσίου παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να προλάβουν την εκπνοή των προθεσμιών, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, ακόμη και προηγούμενων ετών.

Προτεραιότητα δίνεται στις υποθέσεις εισοδήματος και ΦΠΑ του φορολογικού έτους 2020, καθώς και στον ΕΝΦΙΑ του 2021, για τις οποίες ισχύει κατά κανόνα πενταετής προθεσμία παραγραφής. Οι φορολογικές υπηρεσίες καλούνται να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς δεν αρκεί μόνο η έκδοση των σχετικών πράξεων, αλλά απαιτείται και η νόμιμη κοινοποίησή τους στους φορολογουμένους.

Ποιες παλαιότερες υποθέσεις παραγράφονται

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης υποθέσεις για τις οποίες η αρχική προθεσμία παραγραφής είχε παραταθεί λόγω εκπρόθεσμων δηλώσεων ή συμπληρωματικών στοιχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, εξετάζονται υποθέσεις εισοδήματος του 2017, για τις οποίες υποβλήθηκαν εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις το 2023, καθώς και υποθέσεις του 2019 με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εντός του 2025.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ακόμη υποθέσεις του 2015, στις οποίες οι φορολογικές Αρχές απέκτησαν νέα στοιχεία μετά την παρέλευση της αρχικής πενταετίας, που ενδέχεται να αποκαλύπτουν μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη από εκείνη που είχε δηλωθεί.

Αντίστοιχοι έλεγχοι προβλέπονται και για υποθέσεις ΕΝΦΙΑ του 2016, του 2019 και του 2020, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις παραγραφής που ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

Έρχονται εκκαθαριστικά ακόμη και χωρίς φορολογική δήλωση

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2020.

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην έκδοση πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υπολογίζοντας τις οφειλές με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Στα ποσά ενδέχεται να περιλαμβάνονται, ανάλογα με την περίπτωση, φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν σχετική ειδοποίηση θα έχουν, σύμφωνα με το περιγραφόμενο πλαίσιο, προθεσμία 30 ημερών είτε να εξοφλήσουν τον εκτιμώμενο φόρο είτε να υποβάλουν την εκπρόθεσμη δήλωσή τους, ώστε να γίνει νέος προσδιορισμός της οφειλής, με τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.

Στο στόχαστρο και επιχειρήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίστοιχες πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού προβλέπονται για νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2021, με αποτέλεσμα να μην προσδιοριστεί ο αντίστοιχος ΕΝΦΙΑ.

Οι επιχειρήσεις αυτές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με καταλογισμούς φόρου βάσει των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.

Με λιγότερο από δυόμισι μήνες να απομένουν έως το τέλος του έτους, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις υποθέσεις που πλησιάζουν στην παραγραφή, προκειμένου το Δημόσιο να ασκήσει εμπρόθεσμα τα δικαιώματά του.

Μας πήραν στο ψιλό και οι… κατσαπλιάδες

Λοιπόν, κρατηθείτε: Οχι μία, όχι δύο, αλλά… είκοσι τέσσερις ολόκληρες, δημόσια τεκμηριωμένες, συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών και πρωθυπουργού καταγράφονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των...