Πιερρακάκης: Η Ελλάδα, πύλη των Εμιράτων στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά»

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναδεικνύοντας τις προοπτικές για νέες επενδύσεις στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στην υγεία, στον τουρισμό και στις μεταφορές.

Μιλώντας στο συνέδριο Investopia, σε συζήτηση με τον υπουργό Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ Αλ Σουγουάιντι, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση και τις εμπορικές υποδομές της για να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Οπως ανέφερε, τα εμιράτα αποτέλεσαν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας το 2024, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της τεχνολογίας και του τουρισμού. Παράλληλα, ιδιαίτερες δυνατότητες συνεργασίας εντοπίζονται στη ναυτιλία, στις μεταφορές και στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αλ Σουγουάιντι αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τις ανακατατάξεις στο διεθνές εμπόριο, ιδιαίτερα μετά τις διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Οπως σημείωσε, η εγγύτητα της χώρας στη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως εμπορικού κόμβου, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις σε λιμάνια, ενέργεια και υποδομές μεταφορών.