Τραχανάς και ταχινόσουπα
Ο τραχανάς είναι μια παραδοσιακή σούπα που οι μοναχοί συνηθίζουν να φτιάχνουν κυρίως για τις ανακουφιστικές και θρεπτικές της ιδιότητες. Η απλή αλλά νόστιμη γεύση του πιάτου το καθιστά βασικό στη διατροφή των μοναχών. Επίσης, η αγιορείτικη ταχινόσουπα χωρίς λάδι είναι ένα νόστιμο πιάτο που φτιάχνουν συχνά οι μοναχοί στο Αγιον Ορος για την απλότητα και τη γεύση του. Ακόμη και χωρίς λάδι, η σούπα παραμένει πλούσια και κρεμώδης, προσφέροντας στους μοναχούς αλλά και στους επισκέπτες ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο.
Για τον τραχανά τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: 2 κούπες τραχανάς, 1/2 κούπα γάλα, 1/2 κούπα λάδι, 4 κούπες νερό, 1 κούπα τυρί φέτα, 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εκτέλεση: Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το λάδι και το βούτυρο, και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά τον τραχανά, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά και μετά την απομακρύνουμε. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν χρησιμοποιήσουμε ξινό τραχανά, τότε αντικαθιστούμε το γάλα με επιπλέον νερό.
Για την ταχινόσουπα, τα υλικά είναι τα εξής: 1,5 κούπα κριθαράκι, 6 κ.σ. ταχίνι, φρέσκος χυμός από 1 λεμόνι, 1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό, αλάτι, λευκό πιπέρι, 8 κούπες νερό και φρυγανισμένο ψωμί σε κυβάκια. Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το νερό, αλατίζουμε και βράζουμε το κριθαράκι. Οταν το κριθαράκι μαλακώσει, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά το λεμόνι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα ζωμό από τη σούπα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώσπου να γίνει ένας αραιωμένος χυλός. Ρίχνουμε τον χυλό μέσα στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, ανακινούμε πολύ απαλά και προσθέτουμε το πιπέρι. Σερβίρουμε με λίγο φρυγανισμένο ψωμί και λίγα φυλλαράκια σέλινου ή μαϊντανού. Η συνταγή μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο μικρό ζυμαρικό.
Πηγή: monasticrepublic.com