Συμφωνία στα… μέτρα της Μέρκελ!

Μεσοβέζικη λύση στο χθεσινό θρίλερ του Eurogroup, όπου ακόμη μια φορά απορρίφθηκε το ευρωομόλογο

Η Θέση μας: Η «δημοκρατία» δικαιώνεται!

Σε συμφωνία κομμένη και ραμμένη στις διεκδικήσεις της Γερμανίας κατέληξαν χθες βράδυ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σχετικά με το σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στο κορονοϊό. Πρόκειται για μια συμφωνία απόγνωσης, προκείμενου να αποφευχθεί η διάλυση της ενωμένης Ευρώπης που διχάζεται μέσα από τις παρενέργειες του κορονοϊού.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη -θρίλερ- του Εurogroup oι αντιρρήσεις της Ολλανδίας για παροχή ρευστότητας κάμφθηκαν (σε κάποιον βαθμό), αν και το ευρωομόλογο δεν συζητήθηκε καν. Η Ιταλία συμφώνησε τελικά στις διατάξεις για τη δανειακή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), με τον όρο ότι θα δοθούν χωρίς μνημόνιο και προαπαιτούμενα και με μοναδική προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

H συμφωνία προβλέπει ένα πακέτο ύψους 540 δισ. ευρω, όπου τα 240 δισ. ευρώ θα δοθούν με δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 100 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη στήριξη της απασχόλησης και τα 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όσον αφορά τα δάνεια του ESM, η μόνη απαίτηση θα είναι ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους της πανδημίας, των υγειονομικών μέτρων, των μέτρων θεραπείας και πρόληψης του κορονοϊού. Αν πάρουν δάνεια για την οικονομία, τότε αυτά θα χορηγούνται με μνημονιακούς όρους.

Ουσιαστικά, δηλαδή, τα κεφάλαια από τον ESM χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα δάνεια που θα χορηγηθούν για τα εθνικά συστήματα υγείας, όπου θα υπάρχει μόνο ένας όρος για κάθε χώρα, και τα δάνεια που θα δοθούν για τη στήριξη της οικονομίας, κάτι που θα εμπεριέχει μεγάλο μέρος των μνημονιακών όρων που περιλαμβάνονται στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές. Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο βρισκόταν από χθες το απόγευμα σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα Νότου – Βορρά, που σχηματοποιείται στις θέσεις των δύο χωρών, και η συνεδρίαση θα ξεκινούσε μόνον σε περίπτωση που υπήρχε μία καταρχήν συμφωνία στην κατεύθυνση των αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup μετατέθηκε αρχικά από τις 18.00 για τις 19.00 και στη συνέχεια πήγε στις 20.00, μετά στις 21.00 και εν συνεχεία καθυστέρησε εκ νέου, για να ξεκινήσει στις 22.30.

Διαβάστε επίσης: 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα