Ύφεση τουλάχιστον 10% «βλέπει» το ΔΝΤ

«Μαύρα» σενάρια και για την ανεργία, για την οποία εκτιμά ότι θα εκτοξευτεί σε επίπεδα 2016 (22,3%)!

Προβλέψεις «σοκ» για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% εμπεριέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Παρουσιάζοντας χθες την έκθεση, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ωστόσο, η ίδια αποσαφήνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημίας, για το μακροοικονομικό της αντίκτυπο και τις πιέσεις που τελικά θα ασκήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση, τη μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της ευρωζώνης. Εκτιμά για τη χώρα μας πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 10%, στο «βασικό σενάριο».

Η ανάκτηση

Προηγουμένως υπολόγιζε σε ανάπτυξη της Ελλάδας κατά 2,2% φέτος (έπειτα από την άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2019). Η ανάκτηση των απωλειών το 2021 θα είναι μερική στο βασικό σενάριο, καθώς προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ μόνο κατά 5,1%. Μάλιστα, στα δύο δυσμενή σενάρια που περιλαμβάνει το ΔΝΤ προβλέπει επιπλέον ύφεση 3% φέτος (σ.σ.: δηλαδή 13% συνολικά) και πτώση 8% στο ΑΕΠ το 2021.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016.

Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία, από 17,3% το 2019, θα ανέλθει φέτος στο 22,3% και το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων περίπου κατά 300.000 τους επόμενους μήνες!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα