Του… επιτ-ελληνικού κράτους υποχώρηση

Σε χιονοστιβάδα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων που πρώτη ανέδειξε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδο η «κυριακάτικη δημοκρατία» (στις 12 Απριλίου 2020).

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σκανδάλου είναι ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και το τσουνάμι των αντιδράσεων τις προηγούμενες μέρες στα social media. Η χθεσινή εξέλιξη, αναμενόμενη για πολλούς, καθώς ήταν ολοφάνερο πως ήταν σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα «σκοιλ ελικικού» και εμφανιζόταν, επίσημα τουλάχιστον, με δύο γραμμές άμυνας: Από τη μια ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αναγνώριζε λάθη, παραλείψεις και κακή προετοιμασία (sic) λόγω του περιορισμένου χρόνου, και από την άλλη οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Βρούτσης και Γεωργιάδης, οι οποίοι χαμένοι στον κόσμο του voucher συμπεριφέρονταν ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα και έριχναν την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ!

Ενδεικτικό του πανικού ο οποίος άγγιζε πλέον το Μαξίμου είναι ότι επιχειρήθηκε ακόμα και από ακραιφνείς φιλοκυβερνητικές φωνές να γίνει διαχείριση του προβλήματος (damage control) με στόχο τις μικρότερες απώλειες και σε κάθε περίπτωση να μείνει εκτός του κάδρου των ευθυνών ο πρωθυπουργός. Η «γνωστή» Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, για παράδειγμα, με πύρινο άρθρο της στο Liberal υπό τον τίτλο «Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης», έγραψε ότι «το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί για να βρουν να διαθέσουν 100.000.000 ξοδεύουν 180.000.000 δείχνει στην καλύτερη περίπτωση απελπισία και ανικανότητα» και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «κάποιοι υπουργοί είτε είναι παροιμιωδώς ανίκανοι είτε έλαβαν αυτή την απόφαση για να υπονομεύσουν τον πρωθυπουργό»!Ολοφάνερη η προσπάθεια να κρατηθεί με κάθε κόστος στο απυρόβλητο ο κ. Μητσοτάκης. Ή ανόητοι ή υπονομεύουν τον πρωθυπουργό. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για κομπίνα, αρπαχτή και εξυπηρέτηση ημετέρων ούτε που να το σκεφτόμαστε δηλαδή…

Όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παραλαμβάνει τη σκυτάλη των αποκαλύψεων από την «κυριακάτικη δημοκρατία» και με χθεσινό ρεπορτάζ αποδεικνύει πως όχι μόνο πρόκειται για εξυπηρέτηση ημετέρων, αλλά για κομπίνα με πλατφόρμες κολλητών οι οποίοι έχουν στενή σχέση με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Ας τα κάνουμε άλλη μια φορά «ταλιράκια» για να καταλάβουμε το μέγεθος του σκανδάλου:

• Σε 193.000.000 ευρώ ανερχόταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος. Από αυτά:

• 108.000.000 ευρώ θα μοιράζονταν 180.000 επιστήμονες με master και μεταπτυχιακά. Δηλαδή 600 ευρώ έκαστος.

• 50.000.000 ευρώ θα εισέπρατταν τα ΚΕΚ (περίπου 400, αλλά ποιος ξέρει…) που ανέλαβαν την επιμόρφωση με τα «μέτζη του νέουκτη».

• 35.000.000 ευρώ θα εισέπρατταν οι έξι εταιρίες που έστησαν τις πλατφόρμες αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ!

Η αρχική προσπάθεια συγκάλυψης της αρπαχτής από τους ανεκδιήγητους Βρούτση – Γεωργιάδη, οι οποίοι επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά λέγοντας ότι πρόκειται περί κονδυλίων του ΕΣΠΑ και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να εκταμιευθούν κοινοτικοί πόροι, έπεσε γρήγορα στο κενό, καθώς αποδείχθηκε ότι πρόκειται για άλλον έναν ψευδέστατο ισχυρισμό.

Όπως αποκάλυψε ο πρώην γενικός γραμματέας επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, από τέλη Μαρτίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ένα έκτακτο πακέτο διευκολύνσεων χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ με τον τίτλο Coronavirus Response Investment Initiative (Plus), στο πλαίσιο του οποίου αφήνει ουσιαστικά ελεύθερη τη μεταφορά πόρων εντός του ΕΣΠΑ και καθιστά επιλέξιμο το επίδομα των 800 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς να χρειάζεται οποιουδήποτε είδους «κατάρτιση».

Με λίγα λόγια οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εισπράξουν χωρίς να υποστούν αυτή την εξευτελιστική διαδικασία από 800 ευρώ έκαστος και όχι 600 ευρώ που θα πάρουν σήμερα. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα έφτανε τα 144.000.000 ευρώ, δηλαδή 49.000.000 ευρώ λιγότερα από τα 193.000.000 ευρώ που θα κόστιζε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που άρον άρον αποσύρθηκε.

Είναι ολοφάνερο ότι επρόκειτο για σκάνδαλο ολκής με πολιτικές, οικονομικές αλλά και ηθικές διαστάσεις. Ενα σκάνδαλο αποκαλυπτικό για το πώς αντιλαμβάνονται οι «άριστοι» την αριστεία, την πολιτική και την κοινωνία. Γιατί, όταν επιχειρείς να εκμεταλλευθείς μια υγειονομική κρίση η οποία έχει καθηλώσει τη χώρα και το σύνολο των πολιτών για εξυπηρέτηση ημετέρων, ρεμούλες και αρπαχτές, είσαι το λιγότερο ανήθικος.

Γιατί ανήθικο είναι να εξευτελίζεις με αυτόν τον τρόπο και για 600 ευρώ νέους ανθρώπους οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνια από τη ζωή τους για να αποκτήσουν master και μεταπτυχιακά. Γιατί ανήθικο είναι να φτύνεις κατάμουτρα τον πατέρα και τις οικογένειες που στερήθηκαν τα βασικά μέσα στα σκληρά χρόνια των Μνημονίων για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τα καμαρώσουν επιστήμονες και τώρα τα βλέπουν να εξευτελίζονται για να κάνουν αρπαχτές οι σχολάρχες και οι ημέτεροι. Γιατί ανήθικο είναι να εργαλειοποιείς την υγειονομική κρίση για να αποκτήσεις πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Όσο κι αν προσπάθησαν τα ανυπόληπτα συστημικά ΜΜΕ να το κρύψουν, το μέγεθος του σκανδάλου ήταν τέτοιο, που θα συμπαρέσυρε σαν χιονοστιβάδα όλους όσοι εμπλέκονται. Κι επειδή οι αποκαλύψεις άγγιξαν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ήταν αναμενόμενο ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθήσει να διασώσει το… επιτ-ελικικό κράτος του. Η άτακτη υποχώρηση και η απόφαση για απόσυρση του προγράμματος εγείρει ζητήματα και ερωτήματα. Το πρόγραμμα αποσύρθηκε, αλλά οι συναρμόδιοι υπουργοί Βρούτσης και Γεωργιάδης θα παραμείνουν στη θέση τους; Εως ότου όμως αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους ανεκδιήγητους, ας τους μαζέψει κάποιος από τα κανάλια. Είναι προσβολή για το δημόσιο αίσθημα…

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα