Στήνουν σκηνικό Ιμίων και στον Έβρο

Η Τουρκία εμπόδισε Έλληνες να κάνουν εργασίες στο έδαφός μας! Διάβημα από Δένδια, που την Τετάρτη τα έλεγε αλλιώς!

Σκηνικό Ιμίων στον νότιο Εβρο. Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικό έδαφος και εμποδίζει τη δημιουργία του φράχτη, εκμεταλλευόμενη την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, τη στιγμή, πάντως, που μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η βρετανική «The Sun», μιλούν για εισβολή στο σημείο που αξιώνει ως «τουρκικό» η Άγκυρα με Τούρκους κομάντος να έχουν στρατοπεδεύσει επ’ αυτού. Κάτι που διαψεύδεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι εκεί που έχουν εγκατασταθεί οι περίπου 35 Τούρκοι δεν είναι ελληνικό έδαφος αλλά τουρκικό.

Για το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών προέβη χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία και επικαλούμενο τους χάρτες του 1923 επισημαίνει ότι το τμήμα που αμφισβητεί το καθεστώς Ερντογάν είναι καθαρά ελληνικό έδαφος. Πηγές της Βασιλίσσης Σοφίας, με τις οποίες επικοινώνησε η «δημοκρατία», έκαναν λόγο για «απόκλιση διατύπωσης των συντεταγμένων» και για προσπάθεια διευθέτησης του θέματος με διπλωματικές κινήσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια αποσκοπεί και το διάβημα διαμαρτυρίας, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το σημείο στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες του Εβρου που αμφισβητεί η Τουρκία είναι ελληνικό έδαφος.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών πριν από δύο 24ωρα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο προκάλεσε ωστόσο σύγχυση και έντονες αντιδράσεις, καθώς ο Νίκος Δένδιας μίλησε για «λίγες δεκάδες μέτρα» για τα οποία «δεν αξίζει να δημιουργούνται εντάσεις». Δημιούργησε με αυτή τη δήλωσή του αίσθηση υποχώρησης έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και με μια κοινή επιτροπή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μείζον θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες αφορά μια περιοχή έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον νότιο Έβρο, το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Η Τουρκία, ωστόσο, αμφισβητεί πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος και διεκδικεί την περιοχή, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «γέφυρα» μετάβασης στην Ελλάδα. Εμποδίζει έτσι τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς κι ενώ επίκειται η επέκταση του φράχτη και στον νότιο Εβρο. Στο σημείο βρίσκεται και επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και από τότε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν ξανά, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε ορισμένα σημεία.

Όλο αυτό το θέμα, τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε κάθε επίπεδο σε αέρα, θάλασσα και στεριά, ορισμένα μέσα ενημέρωσης το προβάλλουν ως εισβολή και κατάληψη ελληνικού εδάφους, υποστηρίζοντας πως επί των 16 αυτών στρεμμάτων έχουν στρατοπεδεύσει περίπου 35 Τούρκοι κομάντος. Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πάντως, αποσυνδέουν τα δύο αυτά ζητήματα και επισημαίνουν πως η Τουρκία ναι μεν αμφισβητεί την κοίτη του ποταμού, που είναι ελληνικό έδαφος, οι άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας (πληροφορίες κάνουν λόγο για 35 στρατιώτες) όμως βρίσκονται εντός τουρκικού εδάφους.

«Τα τουρκικά στρατεύματα χθες εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορά τους. Περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Εβρου στο Μελισσοκομείο, ανέφεραν ελληνικές πηγές» σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», καταλήγοντας ότι «οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό δημιούργησαν ένα στρατόπεδο με μια μικρή τουρκική σημαία που φέρει σε ένα δέντρο και απέρριψαν τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση».

ΥΕΘΑ: Δεν υπάρχουν τώρα όροι καλής γειτονίας

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας επίσης, αναφορικά με το σοβαρό πρόσφατο επεισόδιο στις Οινούσσες, πως «η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει το κίνδυνο για ατύχημα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για την εισβολή των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής εντός των εθνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Οινουσσών και την παρενόχληση σκάφους της Frontex και ελληνικού αλιευτικού, υποστήριξε ότι «κάποιες μέρες είναι μεγάλη η ένταση, άλλες μέρες υπάρχει ησυχία», προσθέτοντας: «Εμείς βλέπουμε τη συνολική εικόνα, αυξημένη δραστηριότητα σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, καθώς δεν έχει κοπάσει η κατάσταση στον Έβρο». Κατέληξε μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέροντας πως «η ένταση σε μικρούς χώρους αυξάνει το κίνδυνο για ατύχημα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε επίσης ότι έχουν γίνει διαβήματα προς το ΝΑΤΟ και προς διεθνείς οργανισμούς και πως η χώρα μας περιμένει «καλή τη πίστει μια καλύτερη συμπεριφορά» από την Τουρκία.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας». «Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μας κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα